x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie CAS de 5,5% pentru persoanele care nu sunt salariate

CAS de 5,5% pentru persoanele care nu sunt salariate

08 Ian 2010   •   00:00

Comisiile reunite de buget-finanţe au votat, în unanimitate, un amendament prin care şi persoanele care nu sunt salariate, dar au obligaţia de a-şi asigura sănătatea, să achite o contribuţie la asigurările sociale (CAS) de 5,5%, ca şi restul angajaţilor, nu de 6,5% cum este prevăzut în prezent.



În textul iniţial al Legii bugetului, pentru anul 2010 cotele de contribuţii pentru asigurările de sănătate, prevăzute de Legea nr. 95/2006, cu modificările şi completările ulterioare, se stabilesc astfel: 5,5% pentru cota datorată de angajat; 5,2% pentru cota datorată de angajatori. Deputatul PNL Daniel Chiriţoiu a propus un procent de 5,5% şi pentru persoanele care nu sunt salariate, nu de 6,5% cum este prevăzut în prezent. Astfel, categoria persoanelor care nu sunt salariate, dar au obligaţia potrivit legii să-şi asigure sănătatea, trebuie să comunice direct casei de asigurări alese veniturile, în vederea calculării şi achitării cotei de 5,5%.

De asemenea, pentru anul 2010, pentru lucrătorii migranţi care îşi păstrează domiciliul sau reşedinţa în România, contribuţia lunară la fond se calculează prin aplicarea cotei de 5,5% la veniturile obţinute din contractele încheiate cu un angajator străin.

×
Subiecte în articol: economic