x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie CAS, spre maximul UE

CAS, spre maximul UE

15 Sep 2010   •   00:00

Numărul salariaţilor din sectorul bugetar a consemnat de la începutul anului trecut până în prezent scăderi constante la finele fiecărei luni din toate trimestrele, cea mai mare reducere, de 6.200 persoane, fiind raportată în iunie, iar tendinţa a continuat şi în iulie, potrivit INS. Nu este întâmplător, pentru că reţinerile suportate de angajat şi angajator, respectiv contribuţii sociale şi impozite, reprezentau anul trecut 43% din costul cu forţa de muncă sunt printre cele mai ridicate din Europa, potrivit INS.

Ponderea reţinerilor suportate de angajat şi angajator în totalul costului forţei de muncă a atins în România, în 2008, un minim de circa 41,5%, după care a urcat din nou anul trecut până aproape la 43%, ca urmare a majorării contribuţiilor sociale ale angajatului şi angajatorului. La nivel european, sarcina fiscală asupra costului forţei de muncă era, în 2008, sub 30% în Malta, Irlanda, Luxemburg şi Marea Britanie, depăşea 45% în Franţa, Germania şi Ungaria şi ajungea la 50% în Belgia.
Câştigul salarial mediu net în sectorul bugetar a fost caracterizat, în principal, de scăderi de la o lună la alta, excepţie făcând lunile în care, potrivit legislaţiei naţionale, s-au acordat premii anuale şi ocazionale.

În iulie, câştigul salarial mediu net în sectorul bugetar a scăzut faţă de luna precedentă cu 22,6% în învăţământ, cu 19,8% în sănătate şi asistenţă socială, cu 14,4% în administraţie publică, ca urmare a aplicării legii prin care salariile tuturor angajaţilor la stat au fost diminuate de la 1 iulie cu 25%. Remuneraţiile bugetarilor nu au scăzut cu 25%, întrucât pentru posturile salarizate la nivelul salariului minim brut pe ţară sau cu puţin peste, reducerea drepturilor salariale a fost mai mică de 25%. (D. I.)

×
Subiecte în articol: economic