x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Casele s-au ieftinit cu până la 40%

Casele s-au ieftinit cu până la 40%

de Elena Stan    |    02 Sep 2009   •   00:00
Casele s-au ieftinit cu până la 40%
Sursa foto: /Jurnalul Naţional

Reducerea preţurilor la materialele de construcţie şi la plata forţei de muncă au permis dezvoltatorilor imobiliari să reducă preţurile locuinţelor noi cu circa 17%. În aceste condiţii, proprietarii apartamentelor vechi s-au văzut nevoiţi să mai lase şi ei la preţ cu circa 23%. Creşterea preţurilor înregistrată în luna iulie a fost doar conjuncturală, dată de începerea programului "Prima Casă".



În primul semestru, faţă de sfârşitul anului trecut, preţurile locuinţelor din România au înregistrat scăderi între 10% şi 40%, în funcţie de locaţie, finisaje etc. Astfel, la nivelul oraşelor importante din ţară, preţurile apartamentelor vechi au coborât în medie cu 23%, iar ale celor noi, cu 17%, potrivit estimărilor companiei de evaluare Darian Rom-Suisse.

În aproape toată ţara, preţul apartamentelor vechi a scăzut mai mult decât la cele noi, o excepţie fiind Baia Mare, unde a fost înregistrată o scădere de 35% pentru apartamentele noi şi de 25% în cazul celor vechi, potrivit studiului. În Bucureşti, preţurile apartamentelor vechi au scăzut cu 33% şi cu 25% la cele noi, comparativ cu tarifele practicate la finele anului trecut. Şi pe piaţa terenurilor, în 2009, preţurile "s-au topit văzând cu ochii", mulţi bani ai investitorilor rămânând "îngropaţi" în terenuri de investiţii, mai susţin reprezentanţii Darian. Preţurile terenurilor din provincie au scăzut cu 26% în primele şase luni ale anului comparativ cu sfârşitul anului trecut. Cea mai mare scădere a tarifelor la terenuri a fost înregistrată în Moldova, unde în zona Iaşiului preţurile terenurilor au scăzut cu maxime de 40%.

REDUCERI DE LA O LUNĂ LA ALTA

Imobilele vechi scoase la vânzare în luna august au un preţ mediu mai mic cu aproximativ 3% faţă de luna iulie. Astfel, pentru o garsonieră care în iulie se cerea 50.600 de euro, luna trecută, preţul de pornire ajunsese la 49.000 de euro. Pentru imobilele de două camere, valoarea medie s-a redus cu 3% luna trecută, ajungând la 73.428 de euro faţă de luna iulie, când era 75.700 de euro. În cazul apartamentelor de trei camere, preţul mediu a cunoscut o diminuare de 4%, de la 105.000 de euro în iulie la 100.500 de euro în august.

Scăderea înregistrată în august la preţurile apartamentelor vechi a fost cam la acelaşi nivel cu care au crescut tarifele în luna iulie faţă de luna iunie, respectiv 3,3%. "Pentru cele trei tipuri de imobile, în luna august preţurile au scăzut în medie cu 3%. În schimb, în iulie s-a înregistrat o creştere medie de 3,3%. Deoarece trendul de creştere nu s-a menţinut, noi credem că acea evoluţie a valorilor medii din iulie nu reprezintă o creştere sustenabilă, ci una artificială, creată, printre altele, şi de primul impuls la programul "Prima Casă", potrivit studiului realizat de magazinuldecase.ro.

MĂSURI ANTICRIZĂ

Criza economică a determinat o scădere a pieţei imobiliare, însă statul a venit cu unele măsuri anticriză menite să sprijine cetăţenii care vor să-şi cumpere casă, ajutând totodată şi băncile, şi dezvoltatorii imobiliari.

"Programul «Prima Casă» a provocat deja o polarizare a preţurilor din zona 50.000-70.000 de euro înspre valoarea maximă garantată de stat de 60.000 de euro. Proprietăţi scoase la vânzare cu preţuri de 54.000-58.000 de euro au înregistrat o ajustare rapidă în sus o dată cu anunţarea demarării acestui program, în timp ce efectul invers, de scădere a preţurilor până în această zonă, se înregistrează preponderent la dezvoltatorii presaţi din punct de vedere financiar", se mai arată în studiu.

De asemenea, un alt factor important pentru majorarea cererii este migraţia de la sat la oraş. România rămâne totuşi un stat cu statistici paradoxale. Deşi peste 80% dintre români deţin proprietăţi imobiliare, cererea pentru locuinţe se menţine la valori crescute. Explicaţii se pot găsi în migraţia accelerată dinspre rural înspre urban: cei care deţin deja o proprietate la ţară se mută la oraş, unde locuinţele sunt mai scumpe. Migraţie s-a înregistrat şi dinspre oraş spre sat, dar nu atât de accentuat.

×
Subiecte în articol: economic