România are o nouă instituţie numită Consiliul Fiscal. Aceasta este formată din cinci membri şi are rolul de a evalua politica fiscal-bugetară a Guvernului, conform legii responsabilităţii fiscale.
Consiliul Fiscal analizează şi propune recomandări asupra prognozelor macroeconomice oficiale, precum şi asupra strategiei fiscal-bugetare.
Instituţia are şi rolul de a evalua performanţele fiscal-bugetare ale Guvernului în raport cu gradul de îndeplinire a ţintelor trimestriale din buget. Totodată, Consiliul Fiscal va analiza şi elabora opinii şi recomandări înainte de aprobarea de către Guvern şi înainte de transmiterea către Parlament asupra legilor bugetare anuale a rectificărilor bugetare, cât şi asupra altor iniţiative legislative care pot avea un impact asupra volumului cheltuielilor bugetare.
Consiliul Fiscal va elabora şi publica până la sfârşitul lunii martie a fiecărui an raportul anual care conţine o analiză cu privire la derularea politicii fiscal-bugetare din anul precedent comparativ cu cea aprobată prin strategie şi prin bugetul anual.
Înfiinţarea Consiliului Fiscal a fost un angajament asumat de Executiv în faţa FMI. De aceea, membrii acestei instituţii sunt votaţi de Parlament şi sunt independenţi politic. Deja Parlamentul a validat, în unanimitate, pe cei cinci membri care vor face parte din Consiliul Fiscal. Aceştia sunt: Lucian Albu, din partea Academiei Române, Tatiana Moşteanu - ASE, Răzvan Stanca - BNR, Silviu Şeitan - Institutul Bancar Român, şi Ionuţ Dumitru - ARB. Membrii Consiliului Fiscal sunt numiţi prin hotărâre a Parlamentului pentru o perioadă de nouă ani.
Nici această decizie nu a rămas necontestată, oamenii de afaceri sunt nemulţumiţi că nu fac parte din instituţia nou-formată. "Mediul de afaceri şi autorităţile par a fi două lumi paralele, un exemplu al lipsei de comunicare fiind şi faptul că în Consiliul Fiscal nu există nici un reprezentant al mediului de afaceri", a spus preşedintele Camerei de Comerţ Americane din România (AmCham), Sorin Mîndruţescu.
El a mai precizat că pe lângă cei cinci reprezentanţi ar fi trebuit ca din Consiliul Fiscal să facă parte şi un reprezentant al mediului de afaceri şi, după modelul Consiliului Economic Consultativ al preşedintelui SUA, chiar şi un reprezentant al presei.
Legislaţia impune ca fiecare membru al Consiliului Fiscal să aibă studii universitare economice, o bună reputaţie şi experienţă de minimum cinci ani în domeniul politicilor economice, bugetare sau financiare.
Din Consiliul Fiscal nu vor face parte persoane care cu doi ani înainte de nominalizare au deţinut o funcţie de demnitate publică în Guvern, au fost membri ai Parlamentului României ori Parlamentului European sau au avut funcţii de conducere într-un partid politic.
Accesul în consiliu va fi interzis şi persoanelor cu rude de până la gradul II care deţin astfel de funcţii.