x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ce face Consiliul Fiscal

Ce face Consiliul Fiscal

de Daniela Ivan    |    05 Iul 2010   •   00:00
Ce face Consiliul Fiscal
Sursa foto: Bogdan Iuraşcu/Jurnalul Naţional

România are o nouă instituţie numită Consiliul Fiscal. Aceasta este formată din cinci membri şi are rolul de a eva­lua politica fiscal-bugetară a Guvernului, conform legii responsabilităţii fiscale.

Consiliul Fiscal analizează şi propune recomandări asupra prognozelor macroeconomice oficiale, precum şi asupra strategiei fiscal-bugetare.

Instituţia are şi rolul de a evalua performanţele fiscal-bugetare ale Guvernului în raport cu gradul de îndeplinire a ţintelor trimestriale din buget. Totodată, Consiliul Fiscal va analiza şi elabora opinii şi recomandări înainte de aprobarea de către Guvern şi înainte de transmiterea către Parlament asupra legilor bugetare anuale a rectificărilor bugetare, cât şi asupra altor iniţiative legislative care pot avea un impact asupra volumului cheltuielilor bugetare.

Consiliul Fiscal va elabora şi pu­blica până la sfârşitul lunii martie a fiecărui an raportul anual care conţine o analiză cu privire la derularea politicii fiscal-bugetare din anul precedent comparativ cu cea aprobată prin strategie şi prin bugetul anual.

Înfiinţarea Consiliului Fiscal a fost un angajament asumat de Exe­cutiv în faţa FMI. De aceea, membrii acestei instituţii sunt votaţi de Parlament şi sunt independenţi politic. Deja Parlamentul a validat, în unanimitate, pe cei cinci membri care vor face parte din Consiliul Fiscal. Aceştia sunt: Lucian Albu, din partea Academiei Române, Tatiana Moşteanu - ASE, Răzvan Stanca - BNR, Silviu Şeitan - Institutul Bancar Român, şi Ionuţ Dumitru - ARB. Membrii Consiliului Fiscal sunt numiţi prin hotărâre a Parlamentului pentru o perioadă de nouă ani.

Nici această decizie nu a rămas necontestată, oamenii de afaceri sunt nemulţumiţi că nu fac parte din instituţia nou-formată. "Mediul de afa­ceri şi autorităţile par a fi două lumi paralele, un exemplu al lipsei de comunicare fiind şi faptul că în Consiliul Fiscal nu există nici un reprezentant al mediului de afaceri", a spus preşedintele Camerei de Comerţ Americane din România (AmCham), Sorin Mîndruţescu.

El a mai precizat că pe lângă cei cinci reprezentanţi ar fi trebuit ca din Consiliul Fiscal să facă parte şi un reprezentant al mediului de afaceri şi, după modelul Consiliului Econo­mic Consultativ al preşedintelui SUA, chiar şi un reprezentant al presei.

Legislaţia impune ca fiecare membru al Consiliului Fiscal să aibă studii universitare economice, o bună re­putaţie şi experienţă de minimum cinci ani în domeniul politicilor econo­mice, bugetare sau financiare.

Din Consiliul Fiscal nu vor face parte persoane care cu doi ani înainte de nominalizare au deţinut o funcţie de demnitate publică în Guvern, au fost membri ai Parlamentului României ori Parlamentului European sau au avut funcţii de condu­cere într-un partid politic.

Accesul în consiliu va fi interzis şi persoanelor cu rude de până la gradul II care deţin astfel de funcţii.

×
Subiecte în articol: economic