Comisia Europeană (CE) a recomandat statelor din Uniunea Europeană (UE) să se pregătească pentru o nouă criză a gazelor naturale în această iarnă şi să-şi asigure rezerve de combustibil, conform AFP.
Statul ucrainean încearcă să obţină un împrumut pentru a plăti gazele naturale livrate de Rusia. Autorităţile ucrainene riscă însă să nu asigure stocurile de gaze necesare unor livrări constante statelor din Europa pe timpul iernii.
Boris Ivanov, directorul diviziei internaţionale a grupului rus, a avertizat la începutul săptămânii că dificultăţile financiare severe cu care se confruntă Ucraina ar putea conduce la perturbarea aprovizionării cu gaze a Europei în această iarnă. Andris Piebalgs, Comisarul European pentru Energie, a avertizat încă de luna trecută într-o conferinţă ţinută la Bucureşti de acelaşi pericol.
Un sfert din gazele naturale consumate în UE provine din Rusia, iar 80% din această cantitate tranzitează Ucraina. Îndeosebi, statele din centrul şi estul Europei au fost afectate în luna ianuarie a acestui an de diferendul ruso-ucrainean, livrările fiind întrerupte timp de două săptămâni. Cele mai afectate au fost Bulgaria şi Slovacia, dependente în proporţie de circa 90% de importurile ruseşti.
România producea în 2008 circa 65% din consumul de gaze naturale, 18 miliarde de metri cubi, şi importă restul. Acum, propoţia stabilită este de 90% producţie internă şi 10% import din cauza declinului economic şi a opririi producţiei la mai mulţi mari consumatori industriali. În luna ianuarie, ţara noastră a trecut cu bine peste criza gazelor datorită înmagazinării acestora în depozite şi a trecerii unor termocentrale pe păcură.
Citește pe Antena3.ro