x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie CE verifică subvenţiile

CE verifică subvenţiile

26 Mar 2010   •   00:00
CE verifică subvenţiile

Comisia Europeană cercetează dacă prin formarea celor două companii energe­tice din România sectoarele de extracţie a cărbunelui vor fi subvenţionate încrucişat de Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, companiile mai sănătoase.

Verificarea se face după ce liderii sindicali din cele două companii au avertizat că societăţile să­nă­toase le vor ţine în spate pe cele cu pro­bleme financiare şi care n-au fost restructurate. "Au fost unii care au declarat prin presă şi acum vine Comisia Europeană să ne verifice", declara tainic Adriean Videanu, ministrul Economiei, la data de 19 februarie. El făcea atunci bilanţul întâlnirii avută la Bucureşti cu Alexandr Medvedev, vicepreşedintele Gazprom. Rugat la acea dată de ziarişti să ofere mai multe detalii, Videanu a refuzat.

Investigaţia vine pe fondul renunţării la subvenţiile din minerit începând din 2011. Compania Naţională a Huilei (CNH) este cel mai mare datornic din ţară, cu obligaţii restante la bugetul consolidat al statului de 1 miliard de euro. Alături de aceasta se află şi Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO), care acontează şi ea datorii la stat de 489,6 milioane de lei la 31 decembrie 2009. SNLO a mai beneficiat în 2009 şi de o compensare de 200 de milioane de lei între creanţele pe care le avea de recuperat de la Regia Autonomă de Activităţi Nucleare (RAAN) şi datoriile la buget.


DECLARAŢII CONTRADICTORII
Atât Videanu, cât şi premierul Emil Boc sau alţi oficiali ai statului s-au lăudat de mai multe ori cu faptul că subvenţiile nu vor mai fi acordate. "Trebuie să găsim soluţii pentru minerit, pentru că din 2011 noţiunea de subvenţie nu va mai exista", spunea Tudor Şerban la data de 18 februarie într-o reuniune a consilierilor economici din reprezentanţele economice din străinătate ale Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA).

Compania Naţională a Huilei, care îşi finalizează programul de subvenţii în acest an, nu ar mai supravieţui în 2011, dacă n-ar fi înfiinţate cele două companii energetice naţionale, spunea la 6 ianua­rie şi Adriean Videanu, mi­nistrul Economiei, în faţa comisiilor parlamentare pentru politică economică, reformă, privatizare, industrii şi servicii, la audierile privind bugetul Ministerului Economiei.


REORGANIZAREA ENERGETICĂ, PE MULTE FRONTURI

Autorităţile doresc reorganizarea sectorului de producere a energiei în două mari companii care să înglobeze şi mineritul. Electra urmează să fie compusă din cele trei complexuri din Oltenia (Rovinari, Turceni, Craiova), SNLO, Nuclearelectrica şi sucursalele hidro din Vâlcea, Slatina şi Târgu-Jiu. Hidroenergetica va conţine restul Hidroelectrica, unităţile viabile din CNH, Elcen Bucureşti şi termocentralele Deva şi Paroşeni. Concomitent cu reorganizarea energetică, Guvernul speră să primească acceptul Comisiei Europene pentru ştergerea penalităţilor istorice ale CNH, care reprezintă 2,58 miliarde de lei. Guvernul a trimis de anul trecut legea de ştergere a datoriilor la Parlament. Documentul trebuia avizat până la finele lunii noiembrie 2009, dar lucrurile au stagnat. În perioada 2007-2010, CNH a beneficiat de subvenţii totale de 1,29 miliarde de lei, convenite alături de Comisia Europeană. Sindicaliştii de la Hidrosind şi Operatom sunt împotriva înfiinţării companiilor energetice. Ei cred că fuziunile se fac pentru a sprijini sectoarele minier şi termo cu banii de la Hidroelectrica şi Nuclearelectrica. Săptămâna trecută, ei au pichetat sediul Guvernului. Ei au anunţat că sunt pregătiţi să declanşeze greva generală dacă Executivul divizează Hidroelectrica. În ciuda soli­citării noastre, Ministerul Economiei nu a răspuns pe marginea acestui subiect.

×
Subiecte în articol: economic