x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie CE vrea ca ANRE să fie exceptată de la Legea salarizării unice

CE vrea ca ANRE să fie exceptată de la Legea salarizării unice

05 Dec 2010   •   17:37

Comisia Europeană a avertizat Guvernul că aplicarea Legii salarizării unitare pentru angajaţii ANRE poate afecta independenţa instituţiei şi genera declanşarea procedurii de infringement. Totuşi, Executivul insistă că lipsa banilor impune constrângeri bugetare şi că independenţa este asigurată prin lege.

Comisia Europeană a transmis Guvernului o a doua avertizare privind riscul ca independenţa financiară a Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) să fie afectată de includerea angajaţilor instituţiei în categoria personalului afectat de Legea salarizării unitare în sectorul bugetar. Comisia a atenţionat, în infograma transmisă autorităţilor române, că poate fi declanşată procedura de infringement dacă independenţa ANRE este afectată, au declarat agenţiei Mediafax surse guvernamentale.

Miniştrii au decis, potrivit surselor citate, să transmită Comisiei Europene că ANRE nu poate fi exclusă din sfera de aplicare a Legii salarizării unitare, deoarece lipsa resurselor financiare impune măsuri de austeritate pentru întregul sector bugetar.

“Guvernul va transmite Comisiei Europene că resursele bugetare sunt limitate din cauza crizei şi că, în aceste condiţii, ANRE trebuie să respecte constrângerile bugetare impuse tuturor instituţiilor statului. Executivul va insista că independenţa ANRE nu se reduce la sistemul de salarizare şi nici nu a fost limitată astfel, iar cadrul legislativ actual garantează independenţa acestei instituţii”, au arătat surse participante la discuţiile din Guvern. Potrivit acestora, Executivul va mai transmite Comisiei Europene că exceptarea ANRE de la Legea salarizării unitare va fi luată în calcul “în viitor”, la momentul în care evoluţia economiei va permite. Nu s-a percizat însă un termen până la care ANRE va intra ca excepţie în Legea salarizării unitare. Aceasta prevede excepţii doar pentru Banca Naţională a României, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare, Comisia de Supraveghere a Asigurărilor şi Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.

×
Subiecte în articol: economia