x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cea mai mică inflaţie din ultimii 24 de ani. Preţul petrolului ar putea trage în deflaţie economia

Cea mai mică inflaţie din ultimii 24 de ani. Preţul petrolului ar putea trage în deflaţie economia

de Daniela Ivan    |    13 Ian 2015   •   20:29
Cea mai mică inflaţie din ultimii 24 de ani. Preţul petrolului ar putea trage în deflaţie economia
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Economia românească a înregistrat un nou record. Inflaţia anuală din 2014 (decembrie 2014 raportat la decembrie 2013) a fost de numai 0,83%, adică cea mai scăzută din ultimii 24 de ani. Comparativ cu decembrie 2013, în decembrie 2014, preţurile alimentelor sunt mai mici, în medie, cu 0,41%, mărfurile nealimentare sunt mai scumpe cu 1,25%, iar tarifele la servicii au urcat cu 2,25%, potrivit datelor publicate de Institutului Naţional de Statistică. Până în anul 2004, inflaţia în România a avut mereu numai două cifre, vârful a fost în 1993 când indicatorul a atins 295,5%. Ulterior, inflaţia anuală a coborât, în 1994, la 61,7% şi în 1995, la 27,8%, dar s-a reaprins în 1996 când a urcat 156,9%. Inflaţia anuală a intrat apoi pe un trend descendent, cu uşoare perioade de reaprindere, iar din anul 2004 România a avut inflaţie anuală cu o singură cifră.

Vestea nu este neapărat bună mai ales în actualul context internaţional, în care preţul petrolului este la cel mai scăzut nivel din ultimii şase ani, iar în Uniunea Europeană există spaima deflaţiei, adică a inflaţiei pozitive despre care se spune că este mai rea decât inflaţia.

De ce este deflaţia un bau-bau mare pentru o ţără, dacă preţurile scad? Potrivit definiţiilor din dicţionarele economice, deflaţia este un fenomen economic care reprezintă opusul inflaţiei, caracterizat prin scăderea preţurilor bunurilor şi serviciilor. El poate fi determinat, în principal, prin reducerea masei monetare şi a creditului. Deflaţia are de multe ori ca efect creşterea numărului şomerilor, întrucât cererea de bunuri şi servicii în economie scade, pe fondul deficitului de lichidităţi. Banii sunt din ce în ce mai puţini, dar mai puternici. O monedă puternică reduce exporturile pentru că preţul la care este exportată marfa într-o anumită ţară este mare din diferenţa de curs valutar.

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a declarat, la începutul acestei luni, că inflaţia va rămâne sub limita minimă a intervalului de variaţie, de 1,5%, cel puţin pentru câteva luni, în principal din cauza scăderii peste aşteptări a preţului la petrol pe plan internaţional.

Preţurile vor continua să scadă
Rata inflaţiei va continua să scadă, chiar sub zero temporar, în cazul în care nu va exista o revenire a preţului petrolului pe plan internaţional, potrivit unei analize Raiffeisen Bank. Analiştii băncii susţin că, fără o revenire a preţului petrolului, în viitorul apropiat, rata anuală a inflaţiei va continua să scadă în ianuarie şi ar putea să rămână aproape de 0% - 0,2% în perioada ianuarie - mai 2015. Mai mult, o intrare temporară a ratei anuale a inflaţiei în teritoriu negativ nu poate fi exclusă. Şi grupul Erste estimează că inflaţia se va situa mult sub marginea inferioară a intervalului ţintit de Banca Natională, în primele şase luni din acest an, după care va creşte treptat până în luna decembrie, spre 1,7%.

×