x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cei 200 de la Termopilele lui Videanu

Cei 200 de la Termopilele lui Videanu

17 Mai 2010   •   00:00
Cei 200 de la Termopilele lui Videanu
Sursa foto: Marin Raica/Jurnalul Naţional

Ministrul Economiei vrea să de a afară 200 de bugetari, dar s-a împotmolit în liste



În toiul discuţiilor cu FMI şi cu buge­ta­rii şi pensionarii protestând în stra­dă, ministrul Adriean Videanu anun­ţa marea revoluţie din Ministerul Eco­nomiei: o concediere colectivă a 200 de angajaţi ai instituţiei, care plimbă degeaba hârtii. Deşi totul trebuia să se întâmple până miercu­rea trecută, "reforma" s-a fâsâit în "ana­li­ze".

După ce înfiera cu mânie pro­le­ta­ră birocraţia din ministerul pe ca­re chiar el îl conduce de un an şi ju­mă­­ta­te, Adriean Videanu a fost miercuri şi joi, zilele marii reforme din mi­­nister, la Tbilisi, în Georgia, şi la Is­tan­­bul, în Turcia, pentru a parafa şi dis­­cuta mai multe proiecte energeti­ce. Cei 200 au rezistat eroic, ca şi cei 300 de spartani ai lui Leonidas la Termopile.

"Din 896 de angajaţi, câţi au fost prin unificarea celor două ministere (Ministerul Economiei şi Ministerul pentru IMM-uri - n.r.), am rămas la 750 şi miercuri voi reduce undeva la 500 şi... şi am convingerea că ministe­rul va funcţiona cel puţin la fel de bi­ne ca până acum. (...) Poate că nu-i ul­tima etapă de reducere", declara Vi­deanu sâmbătă, 8 mai. Vorbe-n vânt!

Cinci zile mai târziu, debirocratizarea era la stadiul de "analiză", iar Videanu era la Tbilisi, în Georgia, pentru a semna acordul privind proiectul energetic White Stream 2. Ziua următoare, ministrul era la Istanbul, pentru alte discuţii energe­tice cu partea turcă.

"În acest moment sunt analizate toate variantele de reducere a cheltuielilor de personal cu 25%, astfel încât activitatea MECMA să fie eficientă şi să fie redusă birocraţia internă. Totodată trebuie realizată o evaluare a performanţelor angajaţilor în conformitate cu prevederile legale", se arată în răspunsul oficial primit miercuri din partea Ministerului Eco­no­miei la solicitarea Jurnalul Na­ţional.

După ce sâmbătă ministrul lăsa impresia că a terminat deja evaluarea personalului, ulterior aceasta s-a vaporizat.

După declaraţiile ministrului, economia n-ar fi foarte mare, dar s-ar reduce birocraţia. El sublinia în discursul său că un ordin al ministrului trebuie contrasemnat de "zece inşi" care nu fac altceva decât să justifice existenţa aparatului birocra­tic. Din datele furnizate de instituţie, o dată cu preluarea fostului minister al IMM-urilor, noua structură "are în aparatul propriu efectiv ocupate un număr de 740 de posturi, din totalul de 894 de posturi".

O privirea mai atentă asupra organigramei ministerului condus de Videanu ne aduce surprize: aceasta are cinci secretari de stat, fiecare cu liota de funcţionari care-l deservesc, numită cabinet (consilieri, secretari, curieri personali). Ministerul are 12 direcţii generale, fiecare garnisită cu funcţii de conducere plus alte 18 direcţii subordonate primelor. În plus mai găsim: Corpul de  Control al Ministrului, Audit Public Intern, Compartiment Informaţii Clasificate, Colegiul Ministerului, Corpul Consilierilor pentru Afaceri Europene, secretar general şi adjuncţi.

Alte 130 de posturi sunt reţeaua externă a mi­nis­terului. Care reţea consumă şi ea, în anumite cazuri, mai mult decât pro­duce. Cum ar fi reprezentanţii Ro­­mâniei în Africa sau în America La­tină. În urmă cu două luni, presa scria despre cum Bogdan Ionescu, zis şi "Syda" - iubitul Elenei Băsescu -, era cât pe ce să ajungă expert în ca­drul Ambasadei de la Paris, cu sa­la­riu lunar de 2.000 de euro. El ar fi câş­tigat concursul, însă a renunţat la funcţie. Alţii au avut obrazul mai re­zistent la furia opiniei publice: Alexandru Pogea, fiul fostului mi­nis­tru al Finanţelor Gheorghe Pogea (la rân­dul său director în cadrul unei fir­me controlate de Adriean Videanu), şi Oana Bălan, fiica secretarului de stat din Ministerul Economiei Maria Pârcălăbescu. Pogea jr este ataşatul României pe probleme energetice la Bruxelles, în vreme ce Oana Bălan este expert pe un post călduţ la Montevideo, în Uruguay.

"De altfel, în America Latină numărul birourilor comerciale ar trebui restrânse sau reorganizate pe grupuri de ţări. Nu ne putem permite să cheltuim bani pentru ca «unii» angajaţi ai statului român să se relaxeze pe plajele de la Rio sau să fumeze «havane», în loc să ajute economia, adică să atragă investitori, să organizeze participarea companiilor româneşti la licitaţiile internaţionale, să organizeze manifestări de promovare a produselor româneşti", scria pe blog fostul ministru al IMM-urilor Constantin Niţă.

Cei 200 identificaţi rapid de ministrul Videanu reprezintă circa 25% din forţa de lucru a instituţiei. Însă tot Videanu a anunţat că nu Economia are cel mai aglomerat aparat, ci ministerele Finanţelor şi Muncii şi Educaţiei, care ar avea zeci de mii de angajaţi. Aplicând acelaşi procent, ne putem imagina câtă risipă se face...

×
Subiecte în articol: economic