x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cele patru mari avantaje ale robotizării industriale

Cele patru mari avantaje ale robotizării industriale

05 Iul 2021   •   13:27
Cele patru mari avantaje ale robotizării industriale

Un model de robot industrial colaborativ poate îndeplini o mulțime de misiuni, care sunt din ce în ce mai diverse pentru a ajuta operatorii în sarcinile lor, efectuând gesturi repetitive.

 Cele mai mari patru avantaje ale utilizării unor roboți industriali în procesul de producție se regăsesc mai jos. 

Productivitate crescută, avantaje competitive numeroase

Unul dintre principalele avantaje ale utilizării roboților industriali este dat de reducerea costurilor necesare forței de muncă. În acest fel, ponderea forței de muncă scade, prețurile implicate de forța de muncă scad, deși productivitatea crește. Dat fiind că diferitele sarcini sunt grupate într-o celulă robotică, sunt eliminate și costurile intermediare. 

Aceștia oferă, de asemenea, flexibilitate în gestionarea producției. Un astfel de robot poate funcționa singur pentru un anume timp, fără asistență, cu o simplă programare realizată de un operator. Acesta are capacitatea de a se adapta la diverse serii de producție și de a rămâne un produs standard, ușor de manevrat și de întreținut. 

Toată activitatea pe care un astfel de robot este programat să o realizeze este de o calitate îmbunătățită. Un robot industrial de acest fel efectuează operațiuni la un grad superior de calitate, cu o mare precizie, iar ceea ce îl recomandă în realizarea de activități repetitive este faptul că acesta realizează aceleași sarcini pentru care a fost programat pentru perioade îndelungate de timp, cu o constanță bine definită. În felul acesta, sarcinile efectuate nu mai au riscul de a fi respinse, iar calitatea proceselor în producție este vizibil îmbunătățită. 

Condiții de lucru mai bine, condiții mai sigure de lucru 

Cerințele de productivitate crescute duc la nevoi mai mari, iar operatorii nu pot îndeplini singuri toate sarcinile care sunt de realizat în perioade de timp scurte. Pentru o mai mare eficiență în acest sens, un robot industrial reprezintă principala modalitate de a transfera aceste constrângeri din sarcina omului în seama unei mașini. Mai mult decât atât, un robot eliberează operatorul de sarcini restrictive, de sarcini obositoare și chiar de sarcini periculoase. Iar operatorul se poate ocupa de misiuni mai interesante în timp ce robotul realizează aceleași sarcini în mod repetat, zi de zi. 

Efectele dăunătoare asupra mediului scad

Dată fiind creșterea productivității, s-ar putea crede că facturile la energie și cantitățile de deșeuri sunt mai crescute. Însă un robot industrial tocmai acest lucru face – prin faptul că este vorba despre o calitate îmbunătățită, companiile mici și mijlocii care utilizează aceste instrumente de lucru au șansa de a reduce factura la energie, precum și cantitatea de deșeuri. 

Avantaje competitive mai multe

Utilizarea unui astfel de robot îi oferă companiei șansa de a-și automatiza procesul de producție, iar în felul acesta se poate plasa la un nivel mai înalt pe scara competitivității. Prin robotizare în procesele de producție, compania are șansa de a dovedi capacitatea de a se adapta la noile schimbări din domeniul tehnologic și de a îndeplini cerințele pe care le au clienții, atrăgând în acest fel succesul pe piața competitivă.

×