x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cerere redusă pentru mobila de producţie autohtonă

Cerere redusă pentru mobila de producţie autohtonă

de Elena Stan    |    13 Iun 2009   •   00:00
Cerere redusă pentru mobila de producţie autohtonă

Vânzările de mobilă vor înregistra anul acesta o scădere de circa 30%, pe fondul reducerii producţiei, a numărului de locuinţe finalizate, a reducerii tranzacţiilor imobiliare, precum şi a înăspririi condiţiilor de creditare.



Criza economică are efecte negative şi asupra producătorilor de mobilă. Anul acesta, faţă de 2008, vânzările de mobilă vor înregistra o scădere de 27%, ajungând sub nivelul celor din 2005, la circa 820 de milioane de euro, potrivit unui studiu realizat de firma InterBiz. Piaţa mobilei va fi susţinută de vânzările pentru spaţiile de birouri, pentru spaţiile de cazare turistică, pentru complexurile comerciale şi de relocările activităţilor de producţie.

Unul dintre factorii importanţi care influenţează producătorii de mobilă este scăderea cu 9% a numărului de locuinţe terminate, după ce acesta a crescut în perioada 2004-2008 de la 30.100 la 67.200 de unităţi. Alt factor ce determină redu-cerea vânzărilor de mobilă este reprezentat de scăderea cu 33% a tranzacţiilor imobiliare.

De asemenea, sumele din ce în ce mai mici trimise acasă de românii din străinătate au efect negativ asupra vânzărilor de mobilă. Un alt element de luat în seamă îl reprezintă numărul căsătoriilor. "Numărul căsătoriilor a crescut de la 143.000 în 2002 la 189.000 în 2007 şi a scăzut la 150.000 în 2008. În urma analizei s-a observat o corelare puternică între numărul căsătoriilor şi vânzările de mobilă", potrivit InterBiz Group. La toate acestea se va adăuga înăsprirea condiţiilor de creditare.

PREFERINŢE
Românii preferă mobilierul de import. În ultimii patru ani, importurile de mobilă s-au triplat, de la 150 de milioane de euro în 2004 la 470 de milioane de euro în 2008. Mai mult de jumătate din vânzările de mobilă de anul trecut, respectiv 53%, au fost piese provenite din Italia, Germania, Polonia şi ţările asiatice, producţia autohtonă reprezentând restul de 47%.

"Pe termen mediu şi lung, importul de mobilă va urma un trend ascendent. Pe de o parte, eliminarea taxelor vamale pentru comerţul intracomunitar, în care România este parte, dar şi intrarea pe piaţă a unor reţele de magazine străine vor impulsiona importurile", potrivit studiului. Românii din clasa medie preferă mobilierul fabricat din plăci laminate, la preţuri mici.

×
Subiecte în articol: economic mobila