Consiliul Fiscal solicită Guvernului să explice creşterea semnificativă a fondului de rezervă bugetară, să precizeze suma destinată plăţii arieratelor şi transparentizarea acestora, precum şi să arate motivul pentru care fondurile nu sunt alocate direct ordonatorilor cu facturi restante.
"În privinţa principiului transparenţei, deşi în opinia pe marginea rectificării bugetare din august 2010, Consiliul Fiscal a recomandat fundamentarea detaliată a revizuirii veniturilor şi cheltuielilor bugetare pe fiecare capitol din bugetul general consolidat, în continuare se constată revizuiri majore ale unor categorii de cheltuieli (fondul de rezervă bugetară, alte transferuri) care nu sunt însoţite de explicaţii detaliate privind cauzele revizuirii", se arată în opinia Consiliului Fiscal (CF).
Proiectul de rectificare prevede majorarea substanţială a fondului de rezervă bugetară (+1.6 miliarde lei), majorarea acestui fond fiind destinată şi plăţii arieratelor bugetare.
"Prin derogare de la prevederile art. 30 alin.(2) din Legea nr.500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului se pot aloca, până la sfârşitul anului 2010, pe bază de hotărâri ale Guvernului, sume şi pentru plata arieratelor", se arată proiectul de rectificare bugetară. Consiliul Fiscal semnalează că nu este clar precizată suma avută în vedere în acest scop şi motivul pentru care sumele respective nu au fost alocate direct ordonatorilor de credite la nivelul cărora se înregistrează plăţi restante şi care au responsabilitatea plăţii acestora. "În conformitate cu principiul transparenţei prevăzut de legea responsabilităţii fiscal-bugetare, Consiliul fiscal recomandă detalierea alocărilor suplimentare destinate Fondului de rezervă bugetară în documentele care însoţesc proiectul de rectificare, precizând suma care urmează a fi utilizată pentru plata arieratelor (eventual o defalcare pe ordonatori)", se mai arată în opinia CF. De asemenea, Consiliul arată că ar fi binevenită stabilirea de criterii clare pe baza cărora va fi repartizat acest fond în vederea evitării alocărilor discreţionare, precum şi publicarea periodică a soldului Fondului de rezervă bugetară şi a destinaţiilor pentru care este distribuit. În scrisoarea de intenţie obţinută de Mediafax, arieratele la bugetul general consolidat erau de 1,52 miliarde de lei la finele lunii septembrie, cu peste 700 de milioane de lei peste ţinta stabilită cu FMI. Potrivit programului cu Fondul, acestea trebuie plătite în totalitate până la încheierea actualului acord, în martie anul viitor.