Grupul “Liting Universal” din China a deschis la Braila o fabrică specializată în producţia de corpuri de iluminat, după ce a primit în 2017 un ajutor de stat în valoare de 1,3 milioane de euro. Noua unitate de producție a companiei Glorious Lighting SRL, cu o valoare investiţională de 17 milioane de euro, va angaja, într-o primă fază, 200 de persoane. Compania plănuiește să mai investească, în următorii cinci ani, 15 milioane de euro şi să ajungă la un număr de 800 de angajați, conform unui comunicat al Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat.
„Decizia grupului chinez “Liting Universal” de a se extinde pe piața din România reprezintă, în opinia mea, un semnal pozitiv pentru mediul de afaceri internațional, o dovadă, prin puterea exemplului, că în România se pot implementa și dezvolta proiecte viabile, că suntem un partener credibil pentru dezvoltarea unor afaceri de succes”, a declarat secretarul de stat Paula Pîrvănescu la evenimentul de la Brăila. Odată cu finalizarea fabricii, Brăila devine, de asemenea, locația Centrului European pentru producţie, dar şi Hub-ul companiei pentru operaţiuni în alte regiuni ale Europei.
În anul 2016, InvestRomania a avut primele discuţii cu reprezentanții grupului, în vederea analizării extinderii acestuia în Europa. „În urma vizitelor care au avut loc în România și în alte țări europene, țara noastră a fost aleasă pentru implementarea acestui proiect. Echipa InvestRomania din cadrul MMACA a oferit asistență tehnică grupului pe tot parcursul procesului decizional, organizând vizite în țară și întâlniri cu factorii de decizie la nivelul administrației locale”, a declarat secretarul de stat Paula Pîrvănescu despre relaţia autorităţilor române cu investitorul chinez.
Grupul “Liting Universal” din Shanghai este specializat în producţia de lămpi, veioze şi alte corpuri electrice de iluminat locuinţe, în special bazate pe tehnologie LED. Investitorii beneficiază de o serie de facilităţi din partea autorităţilor locale: începerea procedurilor pentru acordarea statutului de parc industrial (care presupune o serie de facilităţi fiscale inclusiv la plata impozitelor locale), reabilitarea unor drumuri de acces, sprijin pentru transportul angajaţilor, suport în relaţiile cu furnizorii de utilităţi.