x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cine ne aprinde becul după 1 ianuarie 2018

Cine ne aprinde becul după 1 ianuarie 2018

de Adrian Stoica    |    27 Dec 2017   •   12:10
Cine ne aprinde becul după 1 ianuarie 2018

După data de 1 ianuarie piaţa de energie pentru consumatorii casnici va fi liberalizată complet. Această categorie de casnici va avea astfel oricând posibilitatea să schimbe furnizorul de energie electrică sau rămână la acelaşi furnizor, dar să schimbe contractul. Ei vor avea deplina libertate de a încheia contracte cu orice furnizor doresc, în funcţie de cât de avantajoase sunt ofertele pe care aceştia le prezintă. Cei care nu vor face această schimbare, vor rămâne în continuare clienţi care va primi eneregie electrică în sistem de ultimă instanţă, la preţuri care nu vor mai fi reglementate de stat, ci doar avizate de ANRE.

 

În cazul lor, factura pe care o vor primi după data de 1 ianuarie va fi mai mare faţă de varianta în care ar trece pe cealaltă piaţă, cea concurenţială. În prezent, preţurile în sistem de piaţă liberă sunt cu peste 20% mai mici decât cele în regim de ultimă instanţă. Totuşi nici unul din cele două sisteme de furnizare nu oferă o protecţie sută la sută consumatorilor casnici în faţa creşterii preţurilor.

 

Riscuri şi de o parte şi de alta

Peste 90% din consumatorii casnici de energie electrică din România sunt încă în zona reglementată a tarifelor la unul dintre cei patru Furnizori de Ultimă Instanţă (FUI), Enel, Electrica, CEZ sau E.ON. Piaţa reglementată este însă în proporţie de 90% liberalizată şi va fi 100% de la 1 ianuarie 2018. Astfel, 90% din factura cu preţ reglementat conţine energie din piaţa liberă, dar românii au oricând opţiunea de a se muta la un alt furnizor. Acest lucru comportă şi beneficii, pentru că există acum în piaţa liberă oferte pentru casnici la un preţ şi cu 20% mai mic decât ale Furnizorilor de Ultimă Instanţă, dar şi riscuri, pentru că o creştere a preţului energiei se vede imediat în factură, iar această evoluţie nu poate fi exclusă. În cazul în care consumatorul  nu doreşte să se mute de la actualul FUI şi nici să-şi modifice contractul, acesta rămâne cu un preţ reglementat de ANRE, care se ajustează doar anual. Şi politica preţurilor reglementate şi-a arătat însă limitele, anul acesta ajungându-se în situaţia ca acestea să fie mai mari decât cele de pe piaţa liberă. Astfel, la 1 iulie Autoritatea Naţională pentru Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) decidea majorarea cu 8,5%, pe medie, a preţurilor pentru casnicii clienţi FUI, invocându-se creşterea abruptă a preţului energiei pe piaţa liberă, în primul semestru al anului. În acelaşi timp însă, pe piaţa liberă existau oferte cu preţuri mult mai mici, pentru că furnizorii alternativi nu se supun reglementării ANRE, putând să ofere ce preţuri doresc, mai ales că vorbim despre atragerea unei clientele noi.

 

8,6 milioane de puncte de consum în domeniul casnic există în România, com­parativ cu cele peste 322.000 de puncte de consum din segmentul co­mer­cial.

 

 

Accesaţi comparatorul de oferte

Pentru a putea alege în cunoştiinţă de cauză, ANRE pune la dispoziţie un comparator de oferte (la adresahttp://www.anre.ro/ro/info-consumatori/comparator-de-tarife). Pentru a obţine o comparaţie, trebuie mai întâi să completaţi o serie de informaţii, astfel:

- tip client: alegeţi „casnic”;

- consum anual: în general ne înscriem în intervalul 1000-2500 kWh. Pentru mai multă precizie, puteţi intra pe site-ul actualului furnizor, unde puteţi afla consumul lunar şi anual.

- judeţ: alegeţi judeţul dvs.;

- tip tarif: alegeţi „nediferenţiat”, pentru a obţine un răspuns mai rapid

- nivel tensiune: alegeţi „joasă tensiune”;

Apoi apăsaţi butonul „COMPARĂ PREŢURI”;

Va apărea un tabel cu furnizorii şi ofertele respective (în coloana „Condiţii asociate” există detalii despre ofertă).

 

Procesul de schimbare a furnizorului este gratuit, fiind interzisă perceperea oricăror taxe sau tarife legate de parcurgerea acestuia.

 

De unde aflăm lista furnizorilor

În vederea alegerii furnizorului, consumatorul are la dispoziţie lista furnizorilor de energie electrică care activează pe piaţa cu amănuntul, care poate fi consultată la pagina de internet www.anre.ro, domeniul Energie electrică (http://www.anre.ro/ro/energie-electrica/consumatori/lista-furnizori). Clientul poate alege una dintre ofertele publicate de furnizor, dar el poate şi să negocieze condiţiile furnizării. “După ce ne stabilim asupra unui posibil nou furnizor, se recomandă să luăm contact cu site-ul acestuia pentru a obţine detaliile necesare (site-ul este inclus în tabelul cu oferte)”, ne recomandă reprezentanţii Asociaţiei Pro Consumatorul. Pentru clarificarea oricăror nelămuriri legate de o anumită ofertă, sau pentru acceptarea acesteia, este necesară contactarea directă a noului furnizor.

La ce să mai fim atenţi

La alegerea ofertelor, ANRE recomandă să se facă o analiză comparativă a informaţiilor conţinute în aceste oferte, cu privire la:

  • Preţ: este preţ final? Cuprinde toate elementele, de ex. certificate verzi? este cu TVA?
  • Durată
  • Modalităţi de plată
  • Condiţii de încetare a contractului
  • Clauze penalizatoare
  • Modalităţi de transmitere a facturii etc.
  • O comparație cu condițiile de furnizare existente.

Consumatorul trebuie să întrebe dacă:

  • oferta are condițiile avantajoase pe întreaga perioadă a contractului (nu este doar o formă de atragere printr-un preţ mic doar pe o scurtă perioadă?)
  • oferta respectă prevederile legale privind componentele care vor fi incluse în factura finală (certificate verzi, contribuția pentru cogenerarea de înaltă eficienţă etc).

Este importantă şi analiza următoarelor aspecte:

  • evaluarea valorii totale a facturii de energie electrică, comparativ cu valoarea facturii curente;
  • condiţiile de facturare (analiza condiţiilor de plată) comparativ cu condiţiile din contractul actual;
  • perioada pentru care urmează a se încheia respectivul contract.

 

Pentru schimbarea furnizorului, consumatorul este obligat să anunţe furnizorul actual cu cel puţin 21 de zile înainte că doreşte încetarea contractului de furnizare.

Tarifele de la 1 ianuarie pentru cei care nu au trecut piaţa concurenţială (fără TVA)

 

-Muntenia Sud (Bucureşti, Ilfov şi Giurgiu). Tariful avizat pentru Enel Energie Muntenia este de 0,4508 lei/kWh;

-Banat (Timiş, Arad, Caraş Severin şi Hunedoara). Tariful avizat pentru Enel Energie este de 0,4785 lei/kWh;

-Dobrogea (Tulcea, Constanţa, Ialamiţa, Călăraşi). Tariful avizat pentru Enel Energie este de 0,4877 lei/kWh;

-Oltenia (Argeş, Teleorman, Vâlcea, Dolj, Gorj, Gorj, Mehedinţi). Tariful avizat pentru CEZ Vânzare este de 0,4998 lei/kWh;

-Moldova (Iaşi, Bacău, Vaslui, Neamţ, Botoşani, Suceava).Tariful avizat pentru E.ON Energie România este de 0,4975 lei/kWh;

-Muntenia Nord (Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Brăila, Vrancea, Galaţi). Tariful avizat pentru Electrica Furnizare este de de 0,4738 lei/kWh;

-Transilvania Nord (Cluj, Bihor, Bistriţa Năsăud, Sălaj, Satu Mare, Maramureş). Tariful avizat pentru Electrica Furnizare este de 0,4710 lei/kWh;

-Transilvania Sud (Braşov, Harghita, Covasna, Mureş, Sibiu, Alba). Tariful avizat pentru Electrica Furnizare este de 0,4711 lei/kWh;

Aceste tarife vor fi valabile până pe 30 iunie.

 

×