x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cioloş: Eliminarea timbrului de mediu înseamnă că n-ar mai trebui să avem Programul Rabla

Cioloş: Eliminarea timbrului de mediu înseamnă că n-ar mai trebui să avem Programul Rabla

25 Oct 2016   •   17:56
Cioloş: Eliminarea timbrului de mediu înseamnă că n-ar mai trebui să avem Programul Rabla
Sursa foto: Bogdan Iurascu/Intact Images

Premierul Dacian Cioloş a comentat, marţi, decizia Parlamentului de a elimina timbrul de mediu, afirmând că acest gest înseamnă tăierea surselor de finanţare pentru programe precum "Rabla" sau "Casa Verde" care erau finanţate prin fondul de mediu. 

"Timbrul de mediu, de exemplu, care a fost eliminat azi, şi noi, Guvernul, am susţinut eliminarea acestei taxe şi înlocuirea cu un alt sistem taxare nu pentru că vrem noi să fim mai răi cu românii şi să-i punem să plătească taxe, ci pentru că această taxă de timbru de mediu în primul rând suntem de acord că ea trebuie să fie una mai adaptată realităţii de fapt, dar avem nevoie de un astfel de sistem de colectare de fonduri pentru a putea alimenta în continuare fondul de mediu pentru a putea finanţa Programul Rabla, Programul Casa Verde. În momentul de faţă, cu eliminarea acestei taxe practic eliminăm sursa de finanţare pentru fondul de mediu pentru anul viitor. Asta înseamnă că n-ar mai trebui să avem Programul Rabla sau ar trebui să-l alimentăm din bani de la buget", a declarat Cioloş, aflat în vizită de lucru la Centrul Tehnic Titu al Grupului Renault. 

Pe de altă parte, el a arătat că trebuie găsite soluţii astfel încât eliminarea taxelor în general să fie compensată. 

"E uşor să tai taxe, poate să fie chiar impresionant din punct de vedere electoral, dar trebuie să te gândeşti şi ce pui în loc. (...) Sper să găsim împreună înţelepciunea pentru a reduce cât mai mult posibil taxele şi birocraţia pentru români. Pe de altă parte, eliminarea taxelor nu înseamnă neapărat şi eliminarea birocraţiei, dimpotrivă, ea poate să fie amplificată. Cu siguranţă, sunt multe taxe pe care românii le plătesc în momentul de faţă şi care nu-şi au rostul, care înseamnă mai multă birocraţie, dar trebuie să ne gândim şi la ce punem în loc pentru a putea finanţa alte programe care sunt tot în interesul românilor, mai ales în interesul viitorului şi a perspectivei de evoluţie a unor sectoare în România", a susţinut Cioloş. 

El a adăugat că guvernul pe care îl conduce nu este împotriva eliminării taxelor, amintind că actualul executiv chiar a făcut acest lucru. 

"Mă bucur să văd că această idee a debirocratizării, pe care noi am lansat-o şi nu au fost doar vorbe, ci sunt lucruri foarte concrete care deja îşi fac efectul pozitiv - să văd că această idee prinde şi că sunt şi alţi actori politici care se gândesc la acest lucru, însă nu cred că trebuie să trecem dintr-o extremă în alta. Susţinem în continuare ideea de promovare legislativă care să ducă la debirocratizare şi acolo unde e cazul chiar la eliminarea unor taxe. Chiar am dat aviz pozitiv acestui proiect de lege, cu unele observaţii şi ele au fost exact de această natură: că în unele cazuri eliminând taxele respective înseamnă mai multă presiune pe buget, ceea ce se poate traduce în câţiva ani de zile într-o creştere a impozitelor. Trebuie să vedem de fapt de unde finanţăm anumite acţiuni, programe care erau finanţate prin aceste taxe", a punctat premierul. 

Întrebat dacă va contesta la Curtea Constituţională legea prin care se elimină cele 102 taxe, prim-ministrul a răspuns că o vadă o analiză a ministerelor în acest sens, urmând ca apoi să fie luată o decizie. Dacian Cioloş a precizat, însă, că în cazul în care va fi luată o hotărâre de contestare, ea nu va viza întreaga lege, ci "anumite elemente". AGERPRES

×
Subiecte în articol: taxa de mediu programul rabla