x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Comisia Europeană: Economia românească a revenit pe creştere

Comisia Europeană: Economia românească a revenit pe creştere

de Vali Blanaru    |    04 Noi 2014   •   19:55
Comisia Europeană: Economia românească a revenit pe creştere

Economia românească a înregistrat, în trimestrul al treilea al acestui an comparativ cu trimestrul al doilea, o creştere de 1%, după două trimestre consecutive de scădere a Produsului Intern Brut, ceea ce înseamnă că România a ieşit din recesiune, potrivit previziunilor de toamnă publicate marţi de Comisia Europeană.

În ritm anual, Executivul comunitar estimează că în perioada iulie-septembrie 2014 economia românească a înregistrat o creştere de 1,1%. Primele date oficiale de la Institutul Naţional de Statistică privind evoluţia PIB-ului în trimestrul al treilea urmează să fie publicate în data de 14 noiembrie.

De asemenea, pentru ultimele trei luni ale acestui an, Comisia Europeană estimează că România va înregistra o creştere economică de 1,6% atât comparativ cu trimestrul precedent cât şi în ritm anual. În plus, Executivul comunitar prognozează că şi în 2015 va continua creşterea economiei româneşti, chiar dacă este vorba de o creştere mai mică de 0,5% în fiecare trimestru comparativ cu trimestrul precedent.

Pe ansamblu, Comisia Europeană (CE) a revizuit în scădere previziunile privind creşterea economică a României în 2014 şi 2015, estimate la 2% şi respectiv 2,4%, faţă de 2,5% în 2014 şi 2,6% în 2015, cum prognozase în mai. Tot ieri, Comisia Europeană a înrăutăţit prognoza de creştere a zonei euro, estimând un avans de 1,1% anul viitor, faţă de 1,7% prognozat în urmă cu şase luni. În acest an, zona euro ar urma să înregistreze o expansiune de 0,8%, după ce în mai Comisia Europeană previziona o creştere de 1,2% în 2014. Revizuirea în scădere vine în urma prognozelor mai slabe privind evoluţiile celor mai mari economii din zona euro, Germania şi Franţa. Astfel, PIB-ul Germaniei ar urma să înregistreze anul viitor o expansiune de 1,1%, faţă de 2% prognozat anterior, în timp ce avansul Franţei va încetini la 0,7%, de la 1,5% prognozat în urmă cu şase luni.

×