Au răspuns acestei provocări responsabili din sistemul energetic, iar concluzia generală a dezbaterilor a fost că țara noastră va traversa iarna fără probleme, în condițiile în care vorbim despre un anotimp normal, în media temperaturilor din ultimii ani. Nu vor fi deconectări de la rețeaua de gaze a consumatorilor casnici sau industriali și nici nu se va apela la măsura reducerii presiunii, iar depozitele subterane vor fi umplute la o capacitate ce va depăși 90% înainte de 1 noiembrie, a fost mesajul liniștitor transmis de către reprezentanții sistemului energetic.
Dacă în ceea ce privește aprovizionarea cu gaze și producția de energie nu am avea motive să ne facem probleme, în schimb, în ceea ce privește facturarea consumului aici este un adevărat haos pe piață, a recunoscut vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Zoltan Nogy-Bege. În ultimele 11 luni au fost emise nu mai puțin de 10 acte normative, ordonanţe, modificări şi legi în energie care îngreunează procesul de facturare, a spus acesta, adăugând că ANRE se confruntă în această perioadă cu un val de petiții. Pentru a exemplifica degringolada care există, Zoltan Nogy-Bege a spus că există un furnizor care nu a mai emis facturi clienților cu consumuri de peste 300 kWh de cinci luni de zile.
„Au fost foarte multe facturi greșite, foarte multe citiri de contoare la diferență de un an, și aici este o problemă, practic aici s-a încălcat clar reglementarea. Nu poți să stai cu contoarele necitite un an, doi ani. Orice ar spune distribuitorii sau furnizorii, culpa este clar a acestora. Iar adaptarea softului probabil că a durat mai mult. Ceea ce au greșit, după părerea mea atunci, este că au dat drumul la facturi fără să-și adapteze softurile. Și au creat o problemă în piață, o problemă reală clienților, și în special consumatorilor casnici, care s-au trezit cu facturi fără compensare, fără plafonare. Deci facturi care nu respectau legea”.
Virgil Popescu, ministrul Energiei
Transgaz și-a făcut temele
România are înmagazinate 2,6 miliarde de metri cubi de gaze, care sunt volume suficiente pentru a trece iarna. Potrivit lui Ion Sterian, director general S.N.T.G.N. Transgaz, față de aceeași perioadă a anului trecut, astăzi sunt cu 375 de milioane de metri cubi de gaze mai multe înmagazinate. „Noi, în țară, la Transgaz, ne-am luat toate măsurile necesare pentru a asigura securitatea în funcționare a sistemului național de transport. Suntem la sfârșitul reviziilor mentenanței, în așa fel încât, începând cu 1 noiembrie, să avem toate lucrările de mentenanță finalizate și să nu mai fi necesare întreruperi pentru anumite activități de mentenanță pe perioada iernii”, a mai precizat acesta în cadrul conferinței „Rezerve de energie pentru iarnă și resurse de independență energetică”.
Depozitele Depogaz, pregătite să facă față iernii
În ceea ce privește, depozitele subterane de gaze, acestea sunt acum pline în proporție de 85%, dar până la 1 noiembrie gradul de umplere va depăși 90%, a spus Vasile Cârstea, director Depogaz Ploiești, filiala companiei Romgaz. „Suntem pregătiți să facem față tuturor provocărilor pe piața energetică în această iarnă. Noi avem 85% din rezervoare de gaz pline. Vom ajunge la 94% depozite pline până la 1 noiembrie. Depogaz are în derulare un ambițios plan investițional care prevede creșterea capacității de înmagazinare de la 3 miliarde de metri cubi de gaze la 4,2 miliarde, capacitate pe care speră să o atingă în 2025-2026. De exemplu, la depozitul de la Bilciurești, cel mai mare din țară, compania vrea să investească 100 de milioane de euro pentru creșterea capacității și modernizarea sa, iar în acest sens a depus un proiect pentru a obține o finanțare europeană nerambursabilă. De asemenea, și capacitatea de extracție a gazelor din depozite va fi majorată undeva prin 2025, a mai precizat acesta. Compania din Ploiești ia în calcul și investiții în propria producție de energie, pentru a putea reduce costurile și, implicit, tarifele de înmagazinare percepute clienților. Compania operează cinci depozite de înmagazinare a gazelor cu o capacitate cumulată de 2,76 miliarde de metri cubi.
Rezerva de apă la Hidroelectrica a ajuns la 70% din necesar
Probleme nu vor fi nici în ceea ce privește producția de energie electrică a companiei Hidroelectrica, a dat asigurări și Bogdan Badea, președintele directoratului Hidroelectrica. „Anul acesta a fost o secetă prelungită. (...) Partea bună este că au început să se vadă ploi și deja Hidroelectrica, în această perioadă, acumulează și continuă să crească rezerva de apă. Suntem undeva la peste 70% și focusul va fi să acumulăm cât mai mult. Nu vedem niciun motiv pentru această iarnă nici de panică, nici de întreruperi punctuale de consumatori. Este o iarnă ca oricare alta. Datoria noastră, ca și companie, este să gestionăm aceste crize meteorologice cu care ne confruntăm în fiecare an. (...) Hidroelectrica este pregătită pentru iarnă. Vom face față la orice fel de solicitări” a declarat acesta în cadrul conferinței. În paralel, societatea se va concentra și pe noua sa calitate, cea de furnizor de energie, iar aici planurile sunt de a-și crește portofoliul de clienți.