x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Copiatoare la foc continuu

Copiatoare la foc continuu

04 Feb 2005   •   00:00

Sesiunea a crescut cu pana la 90% cifra de afaceri a firmelor care realizeaza fotocopii. Studentii sunt cei mai fideli clienti ai centrelor de xeroxare, dar prezenta lor este sezoniera.


ELENA STAN

PROFIT. Pe perioada sesiunilor centrele de copiere sunt asaltate de studenti
In sesiune, numarul studentilor care trec pragul unui centru de fotocopiere se dubleaza. "Cei care nu prea frecventeaza facultatea, atunci cand vine perioada examenelor, vin si fotocopiaza cursurile de la colegii lor care si-au notat ceva in timpul cursului", a spus Alex, vanzatoare la un centru de copiere. Aceste aparate au devenit o parte importanta din viata studentilor, si nu numai. Ele sunt folosite in orice institutie publica sau privata pentru a face copii actelor originale care trebuie depuse la dosarul clientului. "Depinde de zona unde este amplasat copiatorul. Daca este intr-un campus universitar, atunci cu siguranta trebuie sa stai la rand pentru a reusi sa copiezi ceva. Ba chiar la unele aparate dai cursurile azi si le iei pe seara sau maine de dimineata", spune Alex.

BANI. Unii studenti ajung sa dea sute de mii de lei pe astfel de cursuri copiate. In sesiune, si copiatoarele trebuie sa dea randament maxim. Astfel, daca intr-o zi normala este de ajuns un top de hartie cu 1.000 de coli, in sesiune sunt necesare trei sau chiar patru topuri. Pretul pentru o copie xerox variaza intre 500-800 de lei pentru o copie fata si 450-600 de lei pentru o copie fata-verso. Clientii care au nevoie de copii color si calitate superioara platesc intre 1.000-1.500 de lei pentru o copie. "Sumele incasate in luna ianuarie din copiile realizate au fost mai mari cu 80-90%. Astfel, s-a ajuns la 2.400.000-2.700.000 de lei pe zi", a declarat Alex.

NEMULTUMIRI. "Faptul ca de ceva timp nu mai avem voie sa copiem carti este aiurea. Trebuie sa dam 300.000-400.000 de lei pe o carte noua pentru un examen, cand putea sa ne coste aproape jumatate din suma daca o xeroxam. Trebuie sa se gandeasca si la noi deoarece avem cate sapte-opt examene intr-o sesiune. Acestea sunt carti pe care le folosesti la un singur examen, intr-un singur an", spune Andreea Zaharia, studenta la Stiinte Politice, anul IV. "Am dat milioane de lei pe cartile cumparate pana acum si nu mai am ce face cu ele", a spus Simona, studenta la Administratie Publica, anul IV.

La unele xeroxuri, unicul angajat nu a mai facut fata, iar patronul a fost nevoit sa dea o mana de ajutor. "Nu am timp sa stam de vorba. Am foarte mult de lucru. Am avut xeroxul stricat, l-am reparat si trebuie sa fac copii pentru ca acum vin oamenii dupa ele si eu nu am terminat treaba. Despre bani... ce pot spune... ca sunt mai multi acum, in perioada in care studentii sunt in examene. Asta este ceva la care ma asteptam", a spus un patron de centru de copiere din campusul universitar Regie.

ISTORICUL COPIATORULUI
Substantivul propriu xerox a devenit substantiv comun, prin care se intelege orice echipament de copiere. Cu timpul, a primit si sensul de centru de copiere sau chiar copie. Putini stiu ca prima imagine xenografica a fost obtinuta in 1938 de catre Carlson Chester, de profesie avocat. Acesta si-a vandut inventia in 1946 companiei Batelle Memorial Institut - Columbus, iar de atunci imaginea xenografica a suferit foarte multe imbunatatiri.

CRESTERE
"Sumele incasate in luna ianuarie din copiile realizate au fost mai mari cu 80-90%"
Alex - vanzator

×
Subiecte în articol: economic