Liberalii au prezentat un proiect de ordonanţă de urgenţă, pregătit de Ministerul Finanţelor, care ar urma să desfiinţeze cota unică de impozitare.
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, la finalul şedinţei Biroului Politic al PNL, că proiectul prevede introducerea unui impozit lunar de 25% asupra veniturilor de peste 4.000 de lei, majorarea impozitului pe profit la 25% şi dublarea valorii taxelor şi impozitelor locale.Liderul liberal a prezentat textul proiectului de ordonanţă spunând că PNL are datoria să aducă la cunoştinţa opiniei publice din România „preparativele Cabinetului Boc-Udrea de împovărare fiscală a românilor, preparative denunţate săptămâna trecută inclusiv de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu".
Documentul de lucru distribuit jurnaliştilor prezintă mai multe variante de creştere a impozitului pe profit de la 16% la 25%, respectiv pentru firmele care au avut în anul precedent un profit de 20 milioane de lei sau 40 milioane de lei, precum şi pentru companiile cu o rată a rentabilităţii mai mare de 9% sau de peste 15%. În cazul impozitului pe venit, cota de 25% ar urma să se aplice doar pentru partea din venit care depăşeşte 4.000 de lei/lună, fiind acceptată o deducere anuală pentru calculul venitului impozabil de până la 400 de euro (33 euro/lună) pentru contribuţii la fonduri de pensii facultative.
De asemenea, cheltuielile deductibile în cazul veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală ar urma să scadă de la 40% la 20%, respectiv de la 50% la 25% în cazul veniturilor provenind din crearea unor lucrări de artă monumentală.
Însă, atât reprezentanţii Ministerului de Finanţe, cât şi şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, au declarat că taxele nu vor creşte. „În mod sigur, în următoarele luni taxele nu vor creşte", a spus el, după discuţiile cu autorităţile române. Şi Ministerul Finanţelor Publice dezminte, într-un comunicat de presă, declaraţiile preşedintelui PNL.
„Referitor la declaraţia preşedintelui PNL, dl Crin Antonescu, privind intenţia Guvernului de a «desfiinţa» cota unică de impozitare, precum şi referitor la ştirile despre existenţa unui document oficial care prevede majorarea altor taxe, postate pe diverse bloguri, Ministerul Finanţelor Publice face următoarea precizare: singurul document oficial referitor la măsurile pe care le va lua Guvernul în perioada următoare va fi scrisoarea de intenţie pe care Ministerul Finanţelor Publice o va remite Fondului Monetar Internaţional, după încheierea discuţiilor tehnice cu reprezentanţii misiunii de evaluare", se arată în comunicatul MFP.
De remarcat că formula folosită este document oficial şi nu document de lucru. Însă este greu de crezut că oficialii români, în frunte cu guvernatorul Mugur Isărescu, ministrul Economiei, Adriean Videanu, şi reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu, ar fi ieşit în faţă şi ar fi precizat că „majorarea taxelor e o prostie, e cea mai proastă soluţie". Probabil, a existat un asemenea document de lucru, la care s-a renunţat momentan.
În discuţiile care au avut loc intre autorităţile române şi reprezentanţii FMI, ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a cerut să ni se accepte un deficit bugetar cu 0,4-0,5 puncte procentuale mai mare faţă de nivelul agreat, de 5,9%, banii urmând să fie utilizaţi pentru investiţii în infrastructură, bani fără de care România riscă să rămână în recesiune şi în 2010. Răspunsul a fost nu. Cu toate că banii nu se duceau în consum, ci în dezvoltare şi creştere economică!
Citiţi: Proiectul Ordonantei de modificare a Codului Fiscal - format pdf
Citește pe Antena3.ro