x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Creditarea ar putea fi stimulată printr-o nouă reducere a dobânzii cheie

Creditarea ar putea fi stimulată printr-o nouă reducere a dobânzii cheie

de Daniela Ivan    |    22 Dec 2014   •   20:02
Creditarea ar putea fi stimulată printr-o nouă reducere a dobânzii cheie
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images
Bancherii vor predictibilitate pentru anul viitor
Bancheri se aşteaptă ca anul 2015 să aduc mai multă predictibilitate şi o dezgheţare a creditului pentru firme. "Întotdeauna cuvântul cheie când suntem la sfârşit de an şi început de an, când ne facem strategiile pentru lunile ce vin, este predictibilitatea, la care ne gândim, toţi din mediul de afaceri", a declarat preşedintele Erste Asset Management, Dragoş Neacşu.

Pe de altă parte, reprezentanţii băncilor consideră că banca centrală trebuie să încurajeze creditarea în anul 2015 printr-o nouă reducere a dobânzii de politică monetară. "BNR ar putea reduce cu 0,25 puncte de bază dobânda de politică monetară, la începutul lunii ianuarie, iar ulterior, cel mai probabil, relaxarea politicii monetare va veni cu reducerea rezervelor minime obligatorii, atât pentru lei, cât şi pentru valută. Spaţiul pentru reducerea rezervelor este semnificativ mai mare în următoarele trimestre, decât pentru reducerea dobânzii de politică monetară", a declarat senior analistul Eugen Şinca de la BCR.

Anul 2015 rămâne un joc deschis şi ne putem poziţiona la o extremă cu un deficit bugetar foarte mare, care ar creşte profilul de risc al ţării, iar la cealaltă extremă, ar fi creşterea veniturilor la buget, prin creşterea de impozite, dar care va avea efecte negative în economie. "Cred că soluţia ar putea fi una de mijloc, aşa cum a fost negociată cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană", spune Radu Crăciun, economistul şef al Băncii Comerciale Române.

×