Eximbank poartă discuţii cu Ministerul Finanţelor Publice (MFP) pentru a lansa un nou produs de creditare a exportatorilor români care au TVA de recuperat de la stat, care le va permite firmelor să beneficieze de lichidităţi pentru a-şi continua activitatea, a declarat ieri preşedintele Eximbank, Ionuţ Costea.
"Am lansat produse noi, adaptate perioadei de criză, am redus costurile cu comisioanele, sau chiar am eliminat comisioanele, deci avem un întreg pachet prin care încercăm să sprijinim economia românească", a spus Costea. Pe lângă produsele deja lansate, şeful Eximbank a mai afirmat că banca este în discuţii cu Ministerul Finanţelor pentru lansarea unui nou produs şi aşteaptă punctul de vedere al reprezenzanţilor MFP. "În momentul în care s-a efectuat exportul, am putea eventual finanţa exportatorii, sumele astfel luate să poată fi din nou investite în producţie", a mai spus Costea.
Banca acordă credite pe termen de un an firmelor pentru plata datoriilor la bugetul de stat. Un alt produs care a obţinut avizarea din partea Comisiei Europene este creditarea firmelor care se află în dificultate, dar care nu aveau probleme în august 2008. Costea spune că va mai trece ceva timp până când criza economică se va termina, chiar dacă există o oarecare relaxare. "Instabilitatea politică nu face bine economiei, putându-se reflecta în dobânzile la bonduri sau în împrumuturile externe. Sper ca sistemul bancar să nu fie afectat de shimbările politice şi să se judece după performanţele băncilor", a spus Costea.
Profit în creştere
EximBank a obţinut după primele opt luni un profit brut de 130 de milioane de lei, de aproape 1,4 ori mai mare decât rezultatul raportat pentru întreg anul trecut. Activele băncii au urcat cu 40% faţă de decembrie 2008, la patru miliarde de lei. Angajamentele băncii au crescut în intervalul ianuarie-august cu 22%, până la 1,03 miliarde de lei, de la 843 milioane de lei în decembrie anul trecut. Volumul împrumuturilor acordate de IMM a avansat în primele opt luni cu 33% faţă de sfârşitul anului trecut, la 310,6 milioane de lei. De altfel, 60%-70% din volumul angajamentelor sunt destinate IMM-urilor care au luat aceste finanţări preponderent pentru investiţii. La jumătatea anului, nivelul creditelor neperformante reprezenta 0,61% din totalul portofoliului de credite, comparativ cu o medie pe sistem de 1,03%. Dobânda medie la creditele în lei aflate în protofoliul băncii a scăzut de la 14,71% în ianuarie la 12% în august, în condiţiile în care dobânda medie la creditele în sold pe sistemul bancar pe primele opt luni ale acestui an era în jur de 17% pentru societăţile nefinanciare. EximBank va contracta o linie de finanţare de 10 milioane de euro de la BEI, pentru creditarea IMM-urilor.
Citește pe Antena3.ro