x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Creditele de consum au intrat la apă cu 40%

Creditele de consum au intrat la apă cu 40%

de Daniela Ivan    |    05 Mar 2012   •   21:00
Creditele de consum au intrat la apă cu 40%

Cei care doresc un credit de consum de la banci pot lua o suma cu 40% mai mica decat pana acum. Motivul este limitarea de catre Banca Natio­na­la a Romaniei la cinci ani a pe­ri­oa­dei de rambursare a creditului de consum, fata de 10 ani cat era pana acum. Noul Regulament al BNR 24/2011 a impus conditii restrictive pentru credi­tele de consum pentru a evita supraindatorarea populatiei.

Bani mai putini pentru plasme
Oficialii Bancii Natio­na­le a Romaniei au explicat ca este nevoie de aceaste noi reguli deoarece nu este normal ca populatia sa cumpere un frigider, o masina de spalat sau chiar o plasma pe care sa o plateasca in 10 ani, timp in care electrocasnicele respective sunt depasite ca tehnologie sau chiar stricate. Institutiile de credit au adus modificari semnificative in ceea ce priveste creditul de con­sum, atat in valuta, cat si in moneda nationala, la 120 de zile de la publicarea in Moni­torul Oficial a Re­gulamentului BNR 24/2011, po­tri­vit platforma online Cooper Pear.

'Prevederile noului regulament impacteaza creditele in valuta si cre­di­tele de consum, conform tendintei de reglementare implementate la nivel european. Acum, insa, majoritatea bancilor din Romania dispun de lichiditati pe care sunt dispuse sa le plaseze in creditarea segmentului de retail', a afirmat Vlad Elias, Mana­ging Partner Cooper Pear. Acesta a mai precizat ca pentru a determina impactul noilor norme impuse de Banca Natio­na­la a Romaniei,
Cooper Pear a efectuat trei simulari comparative, inainte si dupa norme.

Imprumuturile imobiliare trec pe lei
O modificare semnificativa in cazul creditelor imobiliare in euro este data de avansul de minimum 25% pe care un client trebuie sa il aiba la momentul achizitiei. Insa, este mai avantajat un client care contracteaza un credit de achizitie in lei pentru ca va avea nevoie de un avans de numai 15%. Moneda nationala avantajeaza contractarea creditelor in lei, deoarece ofera o suma cu 10% mai mare decat in cazul aceluiasi credit in euro.

'Creditele de nevoi personale cu ipoteca, fara componenta de refinantare, au avut cel mai mult de suferit din cauza limitarii perioadei de creditare si a micsorarii gradului de indatorare. Cele pentru refinantarea altor credite asemanatoare beneficiaza de exceptia de la limitarea perioadei de creditare impusa de regu­lament. Creditele ipotecare nu au fost atat de afectate din punct de vedere al sumelor pe care un client le poate imprumuta, acestea fiind diminuate cu cel mult 8-9%', a explicat Elias.

×
Subiecte în articol: economia bnr credit consum norme