Creşterea preţurilor la alimente ne dă peste cap viaţa de zi cu zi. Preţurile mărfurilor alimentare au crescut în luna ianuarie faţă de decembrie cu 1,14%, cele ale mărfurilor nealimentare cu 0,83%, în timp ce tarifele serviciilor au scăzut cu 0,1%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică. Scumpirea alimentelor alături de cea a carburanţilor au dus la creşterea inflaţiei la 7,96% anul trecut, avansul fiind aproape dublu faţă de nivelul raportat în 2009. În ianuarie, inflaţia anuală a fost 6,99%.
Cele mai mari creşteri de preţuri s-au înregistrat în ianuarie la grupele „legume şi conserve de legume” (5,6%), „fructe şi conserve din fructe” (2,22%) şi „ulei, slănină, grăsimi” (1,33%). Cartofii s-au scumpit cu 6,02%, conservele de legume – cu 6%, fructele proaspete – 2,22%, făina – 1,85%, citricele – 1,73%, mălaiul – 1,52%, uleiul – 1,45%. Creşteri mai moderate au fost consemnate la băuturi alcoolice – 0,25%, carne – 0,14%, cafea – 0,63%, peşte – 0,6%, brânză – 0,76%, în timp ce ouăle s-au ieftinit cu 1,25%. În cazul mărfurilor nealimentare, au avut loc creşteri de preţuri la combustibili. Totodată, preţurile „produselor cultural-sportive” au urcat cu 2,17% pe fondul scumpirii cărţilor, revistelor şi ziarelor cu 4,84%, iar costul energiei termice s-a majorat cu 3,21%.
În ciuda creşterii preţurilor, România exportă mare parte din producţie. Importurile de produse agroalimentare au atins valoarea de 3,461 miliarde euro iar exporturile în ţările UE şi cele extracomunitare au crescut cu 35,4%, totalizând 2,756 miliarde euro. Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, exporturile în ţările comunitare au adus României 2,007 miliarde euro, în primele 11 luni din 2010, faţă de 1,562 miliarde euro în perioada similară din 2009.
Importurile din ţările comunitare au fost principalele surse de aprovizionare cu produse agroalimentare pentru România, cu un total de 2,788 miliarde euro, iar din ţările terţe au totalizat doar 672,32 milioane euro. Potrivit datelor MADR, carnea de porc proaspătă sau refrigerată rămâne în continuare pe primul loc în privinţa importurilor, cu circa 179.103 tone, în valoare de 274,61 milioane euro. Importurile de zahăr din trestie au totalizat 464.883 tone (212,325 milioane euro), iar preparatele alimentare au atins o cantitate de 47.469 tone (130,4 milioane euro).
În privinţa creşterii preţurilor la alimente, Valeriu Tabără, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a recunoscut că există oscilaţii, dar care se văd şi în plan mondial pentru că sunt anumite probleme legate de producţia agricolă şi de cea agroalimentară. „Nu pot spune dacă mai cresc sau nu preţurile la alimente. Este foarte greu să faci prognoze. (...) Este prima dată când există o ofertă pentru producătorii agricoli să facă contracte pe producţia anului 2011 şi se oferă chiar 30% din costuri, cu banii jos, pentru a aduce producţia până la capăt”, a declarat ministrul Agriculturii.
Reguli noli pentru inflaţie
Preţurile la carne, lapte, tutun, medicamente, dar şi tarifele la poştă şi telecomunicaţii, vor influenţa mai mult calculul inflaţiei în acest an, faţă de 2010, iar pâinea, energia termică, îmbrăcămintea şi confecţiile vor avea o pondere mai redusă în indicele preţurilor de consum (IPC). Din ianuarie 2011 coeficienţii de ponderare utilizaţi la calculul IPC sunt obţinuţi pe baza cheltuielilor medii lunare pe gospodărie rezultate din ancheta bugetelor de familie realizată în anul 2009, potrivit INS. Comparând ponderile utilizate în anul anterior cu cele curente, se observă o uşoară creştere a ponderii mărfurilor alimentare şi serviciilor concomitent cu o uşoară scădere la mărfurile nealimentare. Evoluţia ponderilor este inversă comparativ cu cea de anul trecut, când INS a anunţat o creştere a ponderii mărfurilor nealimentare.