Criza politică aruncă în aer leul şi bursa
Leul s-a depreciat ieri cu 5 bani faţă de ziua de miercuri, anulând tot câştigul din ultimele 3 luni în faţa euro. Aprecierea venise ca urmare a eforturilor economiei private de a se restructura, timp în care statul doar a mimat reforma.
Bursa a scăzut cu 1,5%, Societăţile de Investiţii Financiare (SIF) au picat mult mai mult, terminând ziua cu un minus de 2,75%. Acesta este bilanţul economic al zilei de 1 octombrie. {i nu se termină aici. Criza politică ar putea schimba percepţia investitorilor străini în România, cu efecte şi mai puternice asupra cursului, a banilor investiţi în ţara noastră şi a încrederii în economia reală, susţin analiştii.SCUMPIRI PE BANDĂ ÎN 2010
Banca Naţională a României (BNR) a injectat 11,97 miliarde de lei în piaţă printr-o operaţiune de tip repo, cea mai mare efectuată vreodată de banca centrală.
„BNR a avut scurte intervenţii în piaţă, însă nu a reuşit să oprească deprecierea leului. A văzut că, în acest context de instabilitate politică, nu se poate opune trendului ascendent al cotaţiilor", a afirmat un dealer, citat de Mediafax.
Criza politică a venit într-un moment extrem de nepotrivit, cursul din data de 1 octombrie fiind luat în considerare pentru accizele de anul viitor la ţigări, curent electric, gaze, carburanţi. Astfel, accizele vor fi calculate la un curs de 4,2688 lei pe euro, cu 14,2% mai mult faţă de cel din anul precedent. Cursul mai mare şi majorarea accizelor, prevăzută în Codul Fiscal pentru 2010, va duce automat, în 2010, la scumpiri la aceste produse.
RISCURI PENTRU INVESTIŢII
„Există riscuri majore de derapaje de la programul cu FMI, care vor avea repercusiuni asupra cursului şi a dobânzilor, ceea ce se va reflecta în economie, prin reducerea capacităţii de revenire şi creşterea şomajului. Efectele pe termen mediu rezultă din încrederea scăzută în economia românească după aceste războaie. Se va acutiza sentimentul dacă va pica Guvernul Boc. Atunci ar putea fi chiar dezastruos şi este destul de posibil să pice", spune Nicolaie Chidesciuc, senior economist la ING Bank.
„Instabilitatea actuală va avea, în mod clar, efecte negative asupra percepţiei investitorilor şi cursului de schimb", spune şi Laurian Lungu, manager partener la Macroanalitica.
Ionuţ Dumitru, economist şef al Raiffeisen spune că e riscurile sunt „foarte mari" în privinţa capacităţii Guvernului de a îndeplini obligaţiile din acordul cu FMI.
Instabilitatea politică este un „un semn extrem de prost", mai spune el.
EFECTE INTERNAŢIONALE
Analistul Standard&Poor's Marko Mrsnik a completat şi el că agenţia de evaluare ar putea retrograda ratingul României, dacă situaţia politică va conduce la neîndeplinirea programului de consolidare fiscală şi economică la care s-a angajat în acordul cu FMI.
În această lună se aşteaptă reconfirmarea lui Mugur Isărescu în funcţia de guvernator al BNR.

Ştiri din .ro
- Finalizarea procesului grupării Boncu, blocată de a cincea cerere de recuzare de când a început procesul UPDATE ”Perlele” de la final și când se dă sentința Pressalert.ro
- Fostul director de la Piețe SA, anchetat într-un dosar de șantajare a editorului șef al Pressalert.ro și a directorului general al deBanat.ro UPDATE Ioan Nasleu a fost reținut Pressalert.ro
Eficiența programului SUMAL pentru stoparea tăierilor ilegale
Ce spune ministrul Muncii despre pensiile speciale
18 miliarde de lei de la buget pentru plata pensiilor
Obiectiv 2021: Ministerul Transporturilor vrea să investească în căi ferate
Șefa TVR cere Guvernului OUG pentru limitarea activității Televiziunii Române pentru că banii alocați sunt insuficienți
Firma ta are generator electric? Iată de ce este important

Motivarea angajaților - soluții eficiente pentru o echipă productivă
Licitații pentru modernizarea căii ferate București - Craiova
România, pe ultimele locuri în UE la protecția socială în 2019
Legea chiriașului. Care sunt drepturile chiriașilor și ce obligații are proprietarul locuinței
