x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cum au fugit grecii, de teama falimentului, cu valizele de bani să cumpere proprietăţi la Londra

Cum au fugit grecii, de teama falimentului, cu valizele de bani să cumpere proprietăţi la Londra

de Daniel Ionaşcu    |    25 Iul 2011   •   13:04
Cum au fugit grecii, de teama falimentului, cu valizele de bani să cumpere proprietăţi la Londra

Dupa ce a primit un al doilea pachet de salvare, Grecia isi implora proprii cetateni sa aduca acasa 15 miliarde de euro, bani trimisi peste hotare, in banci straine, in toiul crizei, scrie The Guardian.

Ministrul grec de Finante, Evangelos Venizelos, a spus ca in urma aranjarii salvarii, practic bancile grecesti sunt acum printre cele mai sigure din lume. “Astazi bancile sunt mult mai sigure... exista o oportunitate pentru ca banii trimisi peste hotare sa fie redepozitati in bancile grecesti', a spus el pentru a da un impuls economiei elene.

Din pachetul de 109 miliarde de euro, circa 20 de miliarde de euro vor fi folosite pentru recapitalizarea bancilor. Fondurile ofera “o umbrela de protectie' care sa apere bancile de insolventa, a mai spus Venizelos. Grecii detin circa 15 miliarde de euro peste hotare. Venizelos a spus ca este datoria patriotica a fiecaruia sa-si pompeze economiile in propria tara.

“Toti cei care si-au scos depozitele din banci, cei care poate le-au scos pentru ca economiile lor sunt mici (si le tin acasa-nr), ar trebui sa participe in efortul national de a reinvia economia si sa-i duca din nou la banci', a spus el.

“Valiza zburatoare'

Grecii si-au mutat banii indeosebi in Elvetia sI Cipru. Dornici sa isi duca banii cat mai rapid peste hotare, o parte din greci au zburat in Marea Britanie cu “valize de bani', pe care i-au folosit sa cumpere proprietati in centrul Londrei, mai scrie publicatia.

Agentii imobiliari spun ca in ultimul an, grecii au ajuns pe primul loc intre strainii bogati care au cumparat proprietati de peste 2 milioane de lire, deseori incheiind tranzactiile in mai putin de o saptamana. Presa greaca a scris despre cazul unui barbat din Creta, care si-a ascuns cantitati vaste de bani in casa, pentru a descoperi ca au fost distrusi de soareci. De asemenea, cererea de aur a crescut in Grecia.

“Exportul' de bani a fost una dintre cauzele majore pentru care agentiile de rating au scazut calificativele tarii.

×