Teama antreprenorilor că nu le vor fi plătite datoriile la timp de către clienți își găsește acum rezolvare prin platforma termene.ro, care a lansat instrumentul electronic redbill – Biroul facturilor neîncasate.
Baza de date poate fi accesată gratuit, întreprinzătorii având aici posibilitatea să raporteze facturile neachitate de partenerii de afaceri care nu-și respectă obligațiile contractuale.
Redbill oferă utilizatorilor informații despre solvabilitatea firmelor și instrumente de încasare rapidă a creanțelor. Prin urmare, înainte să încheie un contract cu o firmă cu risc ridicat de insolvență, managerii se pot informa din mai multe surse despre comportamentul de plată al acesteia.
În timp ce o societate proaspăt înființată derulează afaceri mai mici și își poate cunoaște fiecare client, pe măsură ce se dezvoltă, aceștia devin mai numeroși și atunci antreprenorului îi va fi mai greu să știe istoricul fiecăruia. Aici intervine noul produs redbill, care îl ajută să afle repede și rapid care este situația financiară a societății cu care intenționează să deruleze afaceri.
Iar managerul, atenționat asupra clientului cu probleme și care poate intra în incapacitate de plată, poate impune acestuia termene mai stricte de achitare a datoriilor.
Aproximativ 35% din societățile care activează pe piața autohtonă au un risc foarte mare de intrare în insolvență, pentru 23% riscul este neidentificat, și doar 21% din companii sunt sigure.
Durata de plată a facturilor a scăzut la 80 de zile în anul 2018, față de 97 de zile în 2017 și 110 zile în 2018. Valoarea totală a creanțelor la sfârșitul anului 2018 a depășit 350 miliarde de lei.
Recuperarea creanțelor
Durata de recuperare a datoriilor diferă în funcție de sectorul de activitate al companiei. În comerțul cu amănuntul facturile sunt achitate, în medie, la 35 de zile; în comerțul cu ridicata la 82 de zile; în domeniul alimentar, băuturi și tutun termenul este de 83 de zile; în transporturi acesta crește la 91 de zile; iar în agricultură ajunge la 168 de zile.