x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cum se va face plata TVA la încasarea facturii

Cum se va face plata TVA la încasarea facturii

de Daniela Ivan    |    15 Aug 2012   •   15:20
Cum se va face plata TVA la încasarea facturii

Proiectul privind plata TVA la incasarea facturii, convenit cu FMI si UE, va fi adoptat de Guvern saptamana viitoare, ne-a declarat secretarul de stat in Ministerul Finantelor, Liviu Voinea. Acesta a mai precizat ca masura va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2013, asa cum a solicitat la negocierile cu FMI partea romana. "Vom aplica masura din 2013 pentru ca sunt necesare normele metodologice si un ghid de aplicare pentru contribuabili astfel incat sa nu existe probleme de adaptare si sa se reduca orice potential cost administrativ", a precizat Voinea.


475.078 de firme vor beneficia de acesta masura

Plata TVA la incasare va fi aplicata in cazul firmelor cu cifra de afaceri mai mica de 500.000 euro, cu conditia ca derularea decontarilor sa se faca numai prin sistemul bancar. Este vorba despre 475.078 de firme care vor putea sa plateasca TVA la incasarea banilor si nu la emiterea facturii, cum se face acum, cu conditia ca tranzactia sa se faca prin banca sau cu cardul bancar. Nu se accepta plata cash. "Se introduce practic o taxa de 24% pe cash, ceea ce va scoate la lumina o parte din economia subterana', a declarat Liviu Voinea. Oficialul MFP a precizat ca au fost prezentate expertilor FMI dosare intregi de documentatie in engleza, documentatie care a cuprins elementele de siguranta ale acestei masuri, respectiv plata facturii numai prin transfer bancar, faptul ca rambursarea TVA se efectueaza numai la prezentarea dovezii platii, precum si ca intre firme si Fisc se interpune un prim filtru de siguranta - 40 de banci din Romania prin care se pot face platile. Pe de alta parte, ministerul de Finante a limitat la 120 de zile termenul maxim in care o factura poate fi platita. "Sunt introduse doua termene, de 90 si respectiv 30 de zile. Concret, dupa 90 de zile, TVA trebuie platita totusi de firma A, chiar daca nu a incasat factura, iar cealalta firma poate deduce TVA. Dupa 90 de zile va mai fi inca un termen, de 30 de zile, astfel incat, daca plata facturii tot nu s-a facut, TVA platita de firma mica poate fi compensata cu alte obligatii de plata catre stat, iar la firma mare care si-a dedus TVA aceasta redevine obligatie de plata".

Bugetul castiga

Aplicarea TVA la incasarea facturii aduce 100 de milioane de lei in avans lunar, la buget, a mai spus oficialul Ministerul Finantelor. Acesta a explicat clar FMI de unde vin acesti bani. "Cele 65.000 de firme cu cifra de afaceri mai mica de 500.000 euro care au contracte cu statul au de platit lunar TVA catre stat care totalizeaza 71 de milioane de lei. Asta reprezinta doar 11% din valoarea totala platita de toate firmele in contractele cu statul. Si asta pentru ca sunt firme mici, precum farmacii de cartier care platesc TVA de 9% pe medicamente", a spus Liviu Voinea. Dar exista si un castig potential din aplicarae acestei masuri, care vine din zona de retail. "O firma mica care-si vinde produse prin marile lanturi de retail isi incaseaza banii cu intarziere de 3-4 luni, dupa ce s-au vandut produsele. In acest moment, firma mare isi deduce TVA cand a primit factura de la micul comerciant si incaseaza TVA de la populatie la momentul vanzarii. Dupa aplicarea platii TVA la incasarea facturii, firma mare nu-si mi poate deduce imediat banii de la ANAF, ci doar dupa achitarea facturii catre firma mica. Deci, avem un castig lunar din nereturnarea de TVA de 170 de milioane de lei", a mai explicat Liviu Voinea.

Cum a convins Ministerul de Finante delegatia FMI-UE

Plata TVA la incasarea facturii aduce mai multe avantaje bugetului si economiei romanesti, avantaje pe care actualii sefi din Ministerul de Finante au reusit sa le puncteze in fata delegatiei FMI-UE. Nu cu vorbe, ci cu calcule si estimari precise.

1. Scoaterea la lumina a unei parti din economia subterana. Cum? Firmele vor fi descurajate sa mai faca plati cash pentru ca nu vor fi accepte la deducerea de TVA. "Este echivalent cu introducerea unei taxa de 24% pe cash", a explicat oficialul MFP.

2. Se elimina facturile fictive care acum se ridica la milioane de euro. "Rambursarea nu se va mai putea face decat dupa dovada platii facturii, prin banca. Asa ca daca vrei sa tepuiesti statul cu 100 de milioane de lei, trebuie sa platesti mai intai 150 de milioane, mai mult se interpun si 40 de banci, care trebuie sa verifice orice tranzactie peste 10.000 de euro", a spus Voinea.

3. Lasa lichiditate la firmele mici, in situatia in care facilitatea de creditare este mult redusa.

4. Banii se reintorc in economie. Dupa cateva luni de aplicare se va reduce termenul de plata intre companiile private, caci altfel nu-si vor putea deduce TVA. Hotararea introdusa de guvern va fi obligatorie, nu optionala.

×