x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cum seduce China companiile străine

Cum seduce China companiile străine

29 Dec 2017   •   11:37
Cum seduce China companiile străine

China va scuti, temporar, companiile străine de la plata impozitului pentru profitul reinvestit, în speranţa că astfel îşi va creşte atractivitatea în rândul firmelor şi investitorilor străini, mai ales în condiţiile recentei reforme fiscale adoptate în SUA.

 

Această scutire, anunţată joi de Ministerul chinez de Finanţe, se va aplica retroactiv, începând din luna ianuarie 2017, astfel încât companiile să poată profita de aceasta la plata taxelor pentru acest an. Noile facilităţi acordate firmelor străine vin la scurt timp după ce Congresul american a adoptat o reformă ambiţioasă a sistemului fiscal, conform căreia impozitele pe companii vor fi reduse de la 35 la 21%. Comparativ, în China, impozitul pe companii este de 25%.

Această scutire temporară "va crea un mediu fiscal mai bun şi îi va încuraja pe investitorii străini să îşi continue investiţiile în China", a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Finanţe.

Însă, facilităţile fiscale dezvăluite joi vin însoţite de o serie de condiţii stricte. Pentru a fi eligibile să beneficieze de scutirea de impozite, profiturile fie trebuie investite în sectoarele şi activităţile în care Guvernul chinez încurajează investiţiile străine - industria manufacturieră, serviciile sau cercetare - ori să fie reinvestite în regiunile din vestul ţării.

Această modificare a politicii fiscale vine într-un moment în care autorităţile de la Beijing se confruntă cu o fugă a capitalurilor şi înăsprirea controalelor asupra mişcărilor de capital în dorinţa de a frâna ieşirile de fonduri.

Investiţiile străine în China, exprimate în dolari, nu au crescut decât cu 5,4% în primele 11 luni ale acestui an, arată datele Ministerului chinez al Comerţului. Potrivit cifrelor comunicate de Bruxelles, investiţiile europene în China s-au diminuat cu 23% în primul semestru al acestui an. AGERPRES.

×
Subiecte în articol: China plata impozit companii straine