x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cum va scumpi ANRE gazul brutăriilor

Cum va scumpi ANRE gazul brutăriilor

11 Mai 2011   •   19:47

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) vrea să stabilească două formule pentru calcularea preţului gazelor, una pentru consumatorii casnici şi alta pentru cei industriali.

„Analizăm modalitatea în care vor fi făcute ajustările de preţ. Analizăm posibilitatea de a utiliza două Costuri Unitare ale Gazelor (CUG), unul pentru populaţie şi unul pentru consumatorii industriali. Această metodă de calcul va duce la un preţ final diferit pentru consumatorii casnici şi consumatorii industriali”, a declarat Dan Plavetti, preşedintele instituţiei, citat de Agerpres. Ultima oară când a fost schimbată formula a fost în iulie 2009.

Jeffrey Franks,  şeful misiunii FMI în România, a dat ca sigură acum două zile o majorare de preţ pentru gazele consumate de micile companii, ca urmare a liberalizării preţurilor. O astfel de măsură va afecta cel mai mult micile companii captive. Petrom a propus liberalizarea preţurilor la gazele furnizate consumatorilor industriali şi acordarea de gaze de producţie internă populaţiei. Concomitent, E.ON, unul din cei doi mari distribuitori ai ţării, a confirmat că a solicitat ANRE majorarea preţurilor. Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de Industrii din Ca­mera Deputaţilor, a declarat că E.ON şi GdF SUEZ au spus autorităţilor că au pierderi de 700 de milioane de lei din faptul că ANRE nu le recunoaşte în tarife scumpirea gazelor de import. Iancu a mai spus că cele două companii au cerut majorarea preţului la gaze cu 25%, în trei etape, prima urmând să fie o scumpire de 7%.

×
Subiecte în articol: economia