În cazul în care România ar trece la un sistem de impozitare progresiv, multinaţionalele şi băncile străine prezente în România au deja la îndemână soluţii prin care să plătească salarii angajaţilor fără să dea mai mulţi bani la stat. Singurul efect ar fi scumpirea serviciilor publice ale statului, care va avea un gol de venituri, consideră Ioan Antonescu, fondatorul Marshall Turism.
Astfel, la un salariu net de 4.000 de lei în cazul menţinerii cotei unice de 16%, taxele reprezintă 3.348 lei, adică 83,7% din venitul net. În cazul unor cote diferenţiate, pentru a obţine acelaşi salariu net taxele ar include o cotă de impunere de 35% şi ar ajunge în totalitate la 5.496 lei, adică 137% din venit.
"Am mers în Israel cu un director de bancă şi mi-a spus că soluţia este găsirea unei sucursale din lume unde taxarea este mai mică şi virarea banilor într-un cont bancar de acolo, de exemplu Hong Kong. Peste 26.000 de români au aşa ceva la momentul actual", ne-a declarat Ioan Antonescu. Statul ar pierde dublu, pe de o parte ar încasa mai puţini bani, pentru că cele mai multe firme se vor încadra cu salariile la cota de impunere de 0%-15%, iar structura băncilor şi multinaţionalelor, unde există salarii mari, le permite uşor să găsească soluţii alternative pentru a plăti impozite mici. "Singurul care va face totul aşa cum trebuie va fi statul, ceea ce va duce în timp la scumpirea serviciilor oferite prin instituţiile sale", a mai spus Antonescu. În plus, veniturile estimate pe hârtie la bugetul de stat nu se vor realiza. Totul vine de la faptul că în mediul privat 90% din angajaţi îşi negociază salariul net, pe angajaţi neinteresându-i ce taxe şi impozite sunt plătite.
El propune câteva măsuri pentru colectarea în totalitate a taxelor şi impozitelor. Pentru instituţiile de stat, "Ministerul Finanţelor să vireze numai salariul net către instituţiile statului, care va fi plătit salariaţilor. Taxele şi impozitele vor fi reţinute şi dirijate de Ministerul Finanţelor către CAS, şomaj, sănătate etc. Acest model era practicat până în 1989", se arată în documentul trimis de Ioan Antonescu. Măsura ar aduce la buget mai mulţi bani prin simplul fapt că o serie de instituţii de stat nu-şi plătesc în totalitate taxele. Altele, de data aceasta companii de stat, au şi ele mari datorii către bugete de şomaj sau sănătate, precum Compania Naţională a Huilei (CNH).
În privinţa mediului privat, "Guvernul prin Ministerul Finanţelor va obliga băncile să nu dea fondul de salarii pentru o firmă privată decât după ce demonstrează că s-au plătit taxe şi impozite prin ordin de plată", se mai arată în analiza trimisă de Antonescu. PSD a anunţat că va introduce sistemul de impozitare progresiv dacă ar câştiga alegerile anticipate. Una dintre variantele analizate prezintă impozitarea cu 0% a veniturilor până în 1.000 de lei, cu 15% pe cele între 1.000 şi 2.000 de lei şi cu 25% pe cele între 2.000 şi 4.000 de lei. Veniturile peste această sumă ar fi impozitate cu 35%-40%.
Descarcă tabelul cu calculul impozitului progresiv