x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Dacă Grecia falimentează, cinci bănci din România ajung sub controlul unui stat pe perfuzii

Dacă Grecia falimentează, cinci bănci din România ajung sub controlul unui stat pe perfuzii

28 Sep 2011   •   11:29
Dacă Grecia falimentează, cinci bănci din România ajung sub controlul unui stat pe perfuzii

Romania trebuie sa pregateasca un Plan B care sa vizeze intrarea Greciei in faliment, caz in care cinci banci de pe piata locala ar ajunge sa fie controlate de un stat elen "pe perfuzii", considera Daniel Daianu, fost ministru al Finantelor.

"Ce fac cu bancile mele, daca s-ar intampla o cadere controlata a Greciei? Bancile din Grecia ar fi nationalizate. Trebuie sa avem, ca toate celelalte tari, un plan B, daca se declara default-ul Greciei. Cinci banci din Romania ar ajunge sub controlul unui stat elen care este pe perfuzie. Atunci care ar fi conduita statului roman? Si statul ar zice atunci: Nu ni s-a permis sa recapitalizam CEC-ul, cand toate bancile occidentale erau perfuzate cu bani publici", a explicat Daianu.

"Austria are expunere foarte mare pe Europa de Rasarit. Si spune ca asta a vulnerabilizat-o. Atunci si Romania poate sa spuna ca prezenta bancilor grecesti aici a vulnerabilizat-o", a continuat Daianu, potrivit Mediafax.

In Romania sunt prezente mai multe banci din Grecia, respectiv EFG Eurobank prin Bancpost si National Bank of Greece prin Banca Romaneasca, in timp ce Piraeus Bank, Alpha Bank, Emporiki Bank si ATEbank activeaza sub brand propriu.


×