x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Dan Vîlceanu anunță majorarea alocațiilor și pensiilor. Când se va întâmpla

Dan Vîlceanu anunță majorarea alocațiilor și pensiilor. Când se va întâmpla

23 Oct 2021   •   15:09
Dan Vîlceanu anunță majorarea alocațiilor și pensiilor. Când se va întâmpla

Alocațiile pentru copii vor crește cu 20% iar pensiile cu 6% din ianuarie 2022, a anunțat ministrul interimar al Finanțelor, Dan Vîlceanu. Totodată, datoria publică nu va depăși 50% din PIB până la sfârșitul anului 2021, dar va fi pe aproape, de aproximativ 49,2%.

„Există un calendar din punct de vedere al alocațiilor și ne vom ține de el. Nu aș vrea să intru în calcule suplimentare. Cred că alocația de la 1 ianuarie 2022 va fi în jur de 486 de lei pentru copiii sub 2 ani și cu grad de handicap și de 234 sau 243 de lei de pentru copiii mai mari de 2 ani”, a confirmat Vîlceanu. Acest lucru înseamnă o majorare de doar 20%", e explicat demniatrul, la Income Magazine.

Însă această majorare este extrem de întârziată și insuficientă deoarece, potrivit legii, alocațiile trebuiau mărite de la 1 iulie 2021 iar de la 1 ianuarie 2022 cu încă 20%. Astfel că majorarea este la jumătate față de cea prevăzută. 

Mai mult, în ultimele luni inflația a explodat, ajungând la 5,2% în septembrie 2021, cel mai mare nivel din ultimii 13 ani, astfel că majorările anunțate sunt insuficiente. 

„Conform legii pensiilor, inflaţia pe care o luăm în calcul la indexarea pensiilor, nu este cea din anul în curs, ci este cu un în urmă şi atunci practic se va lua în calcul inflaţia din 2020 şi salariul mediu brut pe economie, jumătate din salariul mediu brut. Undeva în jur de 6% va fi creşterea pensiilor de la 1 ianuarie. Oricum, un lucru este cert. Pensiile vor creşte de la 1 ianuarie 2022”, a precizat acesta.

 

×
Subiecte în articol: alocatii pensii