x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie De la cerşetor la miliardar. Omul care a ajuns la o avere de 4 miliarde de dolari urmărind “Visul American”

De la cerşetor la miliardar. Omul care a ajuns la o avere de 4 miliarde de dolari urmărind “Visul American”

de Daniel Ionaşcu    |    16 Aug 2011   •   14:12
De la cerşetor la miliardar. Omul care a ajuns la o avere de 4 miliarde de dolari urmărind “Visul American”

Acum 30 de ani nu avea chior de ban, acum are o avere estimata la 4 miliarde de dolari. Copilaria si-a petrecut-o in strada, la periferia Los Angelesului. La 9 ani vindea ziare in intersectii pentru a-si sustine familia. Cand mama sa n-a mai putut sa-l intretina, l-a trimis la orfelinat alaturi de fratele sau.

Fiu al unui imigrant italian si al unei grecoaice venita si ea in SUA, , 67 de ani, a cladit doua imperii: John Paul Mitchell Systems, un producator de produse de lux pentru ingrijirea parului, si Patrón Spirits, cel mai puternic brand de tequila din lume.

Bloomberg TV a prezentat ieri un interviu cu celebrul miliardar. Acum, daca vezi in farmacii sau magazine produse John Paul Mitchell Systems, sigur sunt contrafacute sau vin de pe piata neagra. Pentru ca in 1980, cand a pus bazele companiei impreuna cu hair-stylistul Paul Mitchell, a hotarat sa vanda produsele direct stilistilor, nu consumatorilor obisnuiti. Paul Mitchell crea produsele iar el le vindea din usa in usa. Firma a fost fondata cu 700 de dolari, si aceia luati cu imprumut. “Biroul' companiei era masina sa, in care locuia, iar cei doi foloseau un telefon public la inceput. Ei au venit cu un sampon care necesita o singura spalare, pentru a economisi timp si bani, plus un balsam incorporat. De asemenea, acesta avea si o protectie impotriva caldurii uscatorului si neutraliza chimicalele de pe mainile stilistului. Dupa ce Paul Mitchell a murit, locul sau ca si co-proprietar a fost luat de fiul acestuia, Angus. Acum, compania are venituri anuale de 900 de milioane de dolari.

Distribuitor de motoare Harley

Cu Patron, fondata in 1989, el a dorit sa faca cea mai buna tequila de pe piata, una de la care sa nu-ti fie rau a doua zi. Asa a ajuns sa realizeze un produs premium, iar firma sa vinde acum anual doua milioane de baxuri de bautura. A mai pus bazele unui lant de cluburi de noapte, pe care l-a vandut in 2006 pentru 350 de milioane de dolari. In timp, el a ajuns sa detina si o companie care produce sampoane pentru caini si alte jivine domestice, e distribuitor de motociclete Harley Davidson si are si Rok Americas, o companie care realizeaza aplicatii mobile.

Ambitionat de profu' de mate, concediat din toate slujbele avute

S-a apucat de afaceri dupa ce a fost ambitionat de catre un profesor de matematica de la John Marshall High School. Acesta i-a spus ca “niciodata nu a avut succes la ceva in viata'. A absolvit in 1962, dupa care a facut doi ani in Marina SUA. Ulterior a avut tot felul de slujbe, de la dat cu mopul pana la vanzator ambulant de asigurari. De fiecare data a fost concediat, spune el.

Filozofia sa afaceri? Oamenii trebuie sa constientizeze clar ca vor avea esecuri si ca vor fi respinsi. Din cauza ca isi aminteste mereu de greutatile sale, se implica in opere de binefacere in Africa.

×