x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Decalajul dintre nordul şi sudul Europei duce la contracţia economică

Decalajul dintre nordul şi sudul Europei duce la contracţia economică

15 Feb 2013   •   11:06
Decalajul dintre nordul şi sudul Europei duce la contracţia economică
Economia zonei euro ar putea să se contracte cu 0,2-0,3% pe măsură ce decalajul economic nord-sud se va înrăutăţi, a declarat Ewald Nowotny, membru în consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene, pentru un cotidian austriac preluat de Reuters.
'În Europa trebuie să plecăm de la ipoteza unei evoluţii negative în 2013 care poate fi una de 0,2-0,3%', a declarat Nowotny pentru cotidianul austriac Vorarlberger Nachrichten, citând 'diferenţa economică masivă între ţările din sud şi celelalte ţări, diferenţă care ar putea să se înrăutăţească'.

În schimb, Ewald Nowotny, care este şi guvernatorul Băncii centrale a Austriei, a apreciat că este posibilă o îmbunătăţire a estimărilor pentru economia domestică până la 0,7-0,9%, comparativ cu cele mai recente prognoze de 0,6%.

În luna decembrie a anului trecut, experţii de la BCE preconizau că în 2013 zona euro ar urma să înregistreze o performanţă economică cuprinsă între o contracţie de 0,9% şi o creştere de 0,3%. Însă datele publicate joi de Eurostat au arătat că zona euro a intrat şi mai mult în recesiune în ultimele trei luni ale lui 2012, pe măsură ce principalele economii (Germania şi Franţa) au înregistrat o contracţie a Produsului Intern Brut în trimestrul patru.AGERPRES
 

×
Subiecte în articol: zona euro contractie economica