x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Decizie ȘOC a SUA. Rusia pierde statutul de economie de piață

Decizie ȘOC a SUA. Rusia pierde statutul de economie de piață

11 Noi 2022   •   10:47
Decizie ȘOC a SUA. Rusia pierde statutul de economie de piață

SUA revocă statutul de economie de piață Federației Ruse, ca urmare tensiunilor crescute între cele două țări, generate de războiul din Ucraina și sancțiunile impuse de țările occidentale, scrie Reuters.

Statutul a fost acordat de Departamentul de Comerț al SUA în urma cu 20 de ani și avantaja produsele rusești prin limitarea taxelor antidumping. 

Instituția a decis această măsură motivând că economia Rusiei este afectată de amestecul puternic al statului, ceea ce a provocat prețuri și costuri necorespunzătoare și nu reflectă dacă prețurile importurilor în Statele Unite sunt stabilite corect. 

"Această decizie oferă SUA capacitatea de a aplica pe deplin prevederile legii americane antidumping pentru a remedia distorsiunile pieţei cauzate de interferenţa crescândă din partea guvernului rus în economia sa", transmite Departamentul de Comerţ.

Statutul de economie de piață i-a fost acordat Federației Ruse de către SUA în anul 2022, ceea ce a dus la primirea acestei țări în Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) în 2012. Totodată, Camera de Comerț a SUA de la Moscova a anunțat în 2021 că Rusia poate contesta la OMC orice decizie a SUA de retragere a statutului de economie de piață. 
 

×