Senatul a adoptat tacit luni o propunere legislativă care prevede abrogarea privatizării SNP Petrom şi rezilierea contractului de privatizare.
Senatul a adoptat tacit luni o propunere legislativă care prevede abrogarea privatizării SNP Petrom şi rezilierea contractului de privatizare.
Primul articol al actului legislativ prevede că se abrogă Legea 555 din 2 decembrie 2004 privind unele măsuri pentru privatizarea Petrom, iar articolul 2 spune că se reziliază contractul de privatizare incheiat intre Ministerul Economiei şi Comerţului, prin Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării in Industrie, şi grupul austriac OMV.
Potrivit propunerii adoptate, Ministerul Economiei şi Finanţelor este mandatat să negocieze plata despăgubirii prevăzute in contract.
"Orice altă dispoziţie contrară se abrogă sau se modifică in mod corespunzător la data intrării in vigoare a prezentei legi", se arată in ultimul articol al proiectului de lege. Proiectul a fost iniţiat de parlamentarii PRM Corneliu Vadim Tudor, Gelil Esergep, Lia Olguţa Vasilescu şi Marius Iriza. Forul decizional este Camera Deputaţilor, care poate respinge sau adopta măsura. Pănă la ora inchiderii ediţiei, reprezentanţii OMV nu au avut nici o reacţie la decizia luată de Senat.
CONTRACTUL. Potrivit contractul de privatizare al Petrom, care a fost semnat in 2004, statul romăn a văndut austriecilor de la OMV 33,34% din acţiunile Petrom pentru 668,8 milioane de euro. Ulterior OMV a efectuat o majorare de capital şi a ajuns la 51% din acţiuni. Astfel, totalul de bani viraţi de austrieci a ajuns la circa 1,5 miliarde de euro. In cazul in care această lege va trece şi de Camera Deputaţilor, statul romăn ar putea fi obligat să plătească sute de milioane de euro, deoarece diferendul va ajunge la Curtea Europeană de Justiţie de la Strasbourg.
La inchiderea şedinţei bursiere de ieri, Petrom valora 27,7 miliarde de lei, adică aproximativ 9 miliarde de euro.
In schimb, reprezentanţii Petrom au replicat că procesul de privatizare s-a desfăşurat in mod transparent. "Procesul de privatizare a fost unul transparent şi monitorizat in mod constant de către instituţiile internaţionale cum ar fi FMI, Banca Mondială, BERD şi alte instituţii europene importante. Privatizarea Petrom a fost aprobată de Guvernul şi Parlamentul Romăniei", a spus Dan Pazara, directorul de comunicare al Petrom. Biroul de Presă al OMV ne-a transmis că propunerea a fost adoptată "deşi această iniţiativă a primit un vot negativ din partea comisiei juridice a Senatului şi Guvernului Romăniei". OMV a fost prima companie care a acceptat publicarea contractului de privatizare.
Senatul: "Renegociaţi contractul!"
Aceasta nu este prima incercare de schimbare a contractului de privatizare a Petrom. Recent, comisia de anchetă a privatizării Petrom din cadrul Senatului a adoptat un raport prin care cere Guvernului să renegocieze contractul de privatizare a Petrom şi să prezinte apoi Parlamentului modificările legislative care decurg din acesta. In urma analizei efectuate de specialiştii angajaţi de comisie, s-a ajuns la concluzia că Petrom a fost evaluată la un preţ de trei ori mai mic (adică la aproximativ 2 miliarde de euro) decăt valoarea reală de piaţă, de aproximativ 6 miliarde de euro.
daniel.ionascu@yahoo.com