x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Decizie suprinzătoare: Banca Central Europeană a redus dobânda

Decizie suprinzătoare: Banca Central Europeană a redus dobânda

03 Noi 2011   •   12:51
Decizie suprinzătoare: Banca Central Europeană a redus dobânda

Banca Centrala Europeana (BCE) a redus dobanda de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, la 1,25%, luand prin surprindere analistii la prima sedinta a Consiliului Guvernatorilor prezidata de noul sef al BCE, Mario Draghi, transmite Reuters. Analistii anticipau o mentinere a ratei cheie la 1,5%.

Italianul Mario Draghi a preluat, marti, functia de presedinte al BCE, dupa incheierea mandatului lui Jean-Claude Trichet. Majoritatea analistilor nu se asteptau la o reducere a dobanzii la un timp atat de scurt de la schimbarea sefului BCE, chiar daca o considerau necesara din cauza datelor economice.

BCE a rdus dobanda in contextul cresterii puternice a costurilor de imprumut ale Spaniei si Italiei, dupa ce liderii zonei euro au ridicat posibilitatea iesirii tarii din zona euro.

Rezerva Federala a SUA a mentinut, miercuri, dobanda de politica monetara la minimul record aproape de zero.

BNR a scazut si ea dobanda

Banca Nationala a Romaniei a scazut ieri dobanda de politica monetara ca raspuns la criza din Grecia si a deteriorarii, in consecinta, a perspectivelor economice. Confruntata cu riscul unei noi recesiuni, Banca Nationala a Romaniei a surprins miercuri pietele financiare prin reducerea ratei dobanzii de politica monetara de la 6,25% la 6%, in pofida riscurilor pentru leu, scrie jurnalistul Financial Times Stefan Wagstyl.

Presiunea pentru o reducere a dobanzii era deosebit de puternica, Romania fiind afectata de una dintre cele mai accentuate inrautatiri a perspectivelor economice din regiune. Cu o crestere de numai 1,5% estimata pentru anul in curs, Romania s-ar putea indrepta catre o incetinire prelungita, daca nu chiar spre recesiune, potrivit FT.

Legaturile stranse cu Grecia creeaza vulnerabilitati economiei romanesti. Bancile elene au o prezenta importanta in Romania. Potrivit calculelor Capital Economics, bancile mama din Grecia au acordat imprumuturi de circa 5 miliarde de dolari subsidiarelor din Romania, iar in situatii extreme ar putea cere inapoierea acestora.

Din fericire pentru BNR, scrie FT, Romania are avantajul acordului preventiv cu FMI in valoare de 5 miliarde de euro (6,8 miliarde de dolari), "munitie utila daca va fi atacata pe pietele valutare".

Totodata, comparativ cu alte monede cotate liber din regiune, leul "s-a tinut tare" in fata euro in acest an, pierzand circa 1,5%. In comparatie, zlotul polonez s-a depreciat cu 10%. Inflatia, o provocare de multi ani a Romaniei, a incetinit la 3,5% in septembrie.

Analistul FT noteaza insa ca Romania nu este in siguranta. Intrucat doua treimi din piata creditului este dominata de moneda straina, tara s-ar putea confrunta cu aceleasi probleme ca Ungaria si Polonia.

Romania este prima tara din Uniunea Europeana (UE) care a redus dobanda de politica monetara ca raspuns la criza din Grecia si a deteriorarii, in consecinta, a perspectivelor economice, potrivit unui articol pe blogul Financial Times (FT).

Confruntata cu riscul unei noi recesiuni, Banca Nationala a Romaniei a surprins miercuri pietele financiare prin reducerea ratei dobanzii de politica monetara de la 6,25% la 6%, in pofida riscurilor pentru leu, scrie jurnalistul FT Stefan Wagstyl.

"Este o decizie surpriza. Nu ma astept sa fie inceputul unei serii de reduceri agresive de dobanda. Si exista riscul unei intoarceri daca se agraveaza criza din zona euro", a spus analistul Capital Economics Neil Shearing.

Presiunea pentru o reducere a dobanzii era deosebit de puternica, Romania fiind afectata de una dintre cele mai accentuate inrautatiri a perspectivelor economice din regiune.

Cu o crestere de numai 1,5% estimata pentru anul in curs, Romania s-ar putea indrepta catre o incetinire prelungita, daca nu chiar spre recesiune, potrivit FT.

Legaturile stranse cu Grecia creeaza vulnerabilitati economiei romanesti. Bancile elene au o prezenta importanta in Romania. Potrivit calculelor Capital Economics, bancile mama din Grecia au acordat imprumuturi de circa 5 miliarde de dolari subsidiarelor din Romania, iar in situatii extreme ar putea cere inapoierea acestora.

Din fericire pentru BNR, scrie FT, Romania are si unele avantaje.

In primul rand, tara are un acord preventiv cu FMI (insotit de intelegeri cu Banca Nondiala si Comisia Europeana - n.r.) in valoare de 5 miliarde de euro (6,8 miliarde de dolari), "munitie utila daca va fi atacata pe pietele valutare". O misiune a FMI se afla in Romania pentru a treia evaluare a acordului.

Totodata, comparativ cu alte monede cotate liber din regiune, leul "s-a tinut tare" in fata euro in acest an, pierzand circa 1,5%. In comparatie, zlotul polonez s-a depreciat cu 10%.

Inflatia, o provocare de multi ani a Romaniei, a incetinit la 3,5% in septembrie.

Asta nu inseamna, insa, ca Romania este in siguranta. Intrucat doua treimi din piata creditului este dominata de moneda straina, tara s-ar putea confrunta cu aceleasi probleme ca Ungaria si Polonia.

"Leul a rezistat destul de bine in contextul ultimelor tulburari de pe pietele financiare. Dar chiar si asa, bancile fragile din Romania si legaturile financiare stranse cu unele state de la periferia sudica a zonei euro (mai ales Grecia) inseamna ca leul va ajunge, probabil, sub noi presiuni odata cu intensificarea crizei din zona euro", se arata intr-o nota de cercetare a Capital Economics.

×