x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Deficitul comercial al României ar putea ajunge la circa 19 miliarde de euro

Deficitul comercial al României ar putea ajunge la circa 19 miliarde de euro

22 Sep 2020   •   13:35
Deficitul comercial al României ar putea ajunge la circa 19 miliarde de euro

Deficitul comercial al României se va ridica la circa 19 miliarde de euro în acest an, comparativ cu 17,3 miliarde de euro în 2019, potrivit președintelui Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban. 

"Avem nişte probleme de strategie economică. Considerăm că sectorul energetic, industria prelucrătoare şi cea alimentară ar trebui să fie priorităţile naţionale şi de aici trebuie să începem să construim. Iar acestea trebuie deservite de infrastructură. Trebuie plecat de la a ne stabili priorităţile", a spus oficialul.

România trebuie să dea importanță exporturilor de servicii, și nu celor de bunuri.
"Nici nu vreau să mă gândesc cum va suna balanţa comercială a României la sfârşitul anului 2020, mai ales după importurile agresive din perioada pandemiei. Anul trecut am terminat cu 17,3 miliarde de euro, o creştere de 3,3 miliarde de euro în doar 10 ani. Bănuiesc că anul acesta o să-l încheiem undeva pe la 18,5 - 19 miliarde de euro. Acest lucru trebuie să ne pună serios pe gânduri cu privire la promovarea externă a României pe toate palierele", precizează Daraban. 

El a criticat modul în care funcționarii publici se raportează la domeniile lor de activitate.

"Aşa e şi cu promovarea externă: ne lăsăm pe mâna unor funcţionari, care, pe de-o parte, vor să meargă cu maşina acasă, iar, pe de altă parte, se uită în calendar să le treacă mandatul de patru ani. Deci cred că aici trebuie schimbată filozofia statului şi, repet, cred că trebuie să ne alegem nişte domenii prioritare pentru care să construim acest proiect de ţară", a spus acesta.
 

×