Confirmarea Condoleezzei Rice in functia de ministru de Externe al SUA este certa, dar se loveste de o intarziere neprevazuta.
IRINA CRISTEA
|
PE VAL. Condoleezza a primit aprobarea Comisiei pentru Afaceri Externe a Senatului, dar mai are de asteptat confirmarea |
Actualul consilier al presedintelui american George W. Bush, Condoleezza Rice, a trecut cu bine de cele doua zile de audieri in fata Comisiei pentru Afaceri Externe a Senatului, primind unda verde pentru a deveni succesoarea lui Colin Powell la sefia diplomatiei americane. Cu toate acestea, votul in plenul Senatului care urma sa aiba loc ieri a fost amanat.
ABIA MIERCURI. Decizia a fost rezultatul unei cereri formulate de Opozitia democrata, ai carei senatori au solicitat o prelungire a dezbaterilor inainte sa o confirme in functie pe Condoleezza Rice. Prin urmare, la inceputul saptamanii viitoare, cel mai probabil marti, senatorii vor lua parte la o dezbatere de circa noua ore in legatura cu viitoarea detinatoare a postului de secretar de stat. Potrivit calendarului stabilit de Senat, votul in plen va avea loc miercuri, amanand putin preluarea cat mai rapida a functiei de catre Rice, asa cum dorea presedintele Bush. Pana miercurea viitoare, actualul secretar de stat, Colin Powell, va ramane, cel putin formal, in post, cu toate ca si-a luat deja adio de la fosta sa echipa.
DEMOCRATII SE TIN TARI. In afara de Condoleezza Rice, un alt membru al viitoarei administratii Bush trebuie sa mai aiba "putintica rabdare" pana sa fie confirmat in functie. Este vorba despre Alberto Gonzales, propus de George W. Bush pentru postul de ministru al Justitiei. Votul prin care Gonzales ar fi fost autorizat sa-si preia postul a fost amanat tot la initiativa democratilor, nemultumiti de declaratiile sale privind tratamentele aplicate prizonierilor luati in urma razboiului impotriva terorismului. Alberto Gonzales a fost audiat in data de 13 ianuarie de catre Comisia pentru Afaceri Juridice a Senatului, dar, din cauza Opozitiei democrate, votul nu va putea avea loc inainte de saptamana viitoare. Aceasta adevarata demonstratie de forta a democratilor, care vor sa arate ca nu se lasa usor convinsi sa mearga pe mana presedintelui Bush, il are in frunte pe influentul senator de Massachussetts, Ted Kennedy. Acesta spune despre Gonzales ca "nu a oferit, deocamdata, raspunsuri serioase si coerente la intrebarile Comisiei" si apreciaza ca "intreaga lume este cu ochii pe noi si pe felul in care vom proceda cu privire la aceasta nominalizare". In timpul audierilor, Gonzales s-a ferit sa isi spuna parerea cu privire la utilizarea torturii ca mijloc de a obtine informatii de la prizonieri.