x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Diamant URIAȘ, descoperit în Lesotho. Câte carate are și cum arată piatra

Diamant URIAȘ, descoperit în Lesotho. Câte carate are și cum arată piatra

15 Ian 2018   •   16:31
Diamant URIAȘ, descoperit în Lesotho. Câte carate are și cum arată piatra

Societatea britanică Gem Diamonds a anunţat luni că a extras recent în Lesotho un diamant cu o masă excepţională de 910 carate, considerat deja unul dintre cele cinci cele mai mari descoperite pe planetă, relatează AFP. 

Piatra preţioasă, extrasă din mina foarte prolifică din Letseng, ar putea valora până la 33 de milioane de euro, a estimat într-o notă analistul Ben Davis, din cadrul cabinetului Liberum Capital. 

"De când Gem Diamonds a achiziţionat mina de la Letseng în 2006, ea a produs câteva dintre diamantele cele mai interesante din lume", şi-a exprimat satisfacţia CEO-ul său, Clifford Elphick. 

"Acest diamant de o puritate excepţională este totuşi cel mai mare extras până în prezent din mina de la Letseng şi îi ilustrează calitatea", a adăugat CEO-ul într-un comunicat. 

Această descoperire a avut drept efect luni dimineaţă, la bursa din Londra, o creştere cu 14% a valorii titlurilor Gem Diamonds. Mic regat din centrul Africii de Sud, Lesotho este una dintre ţările cele mai sărace din lume. 

Cel mai mare diamant din lume este aşa-numitul "Cullinan", de 3.106 carate, care a fost găsit în Africa de Sud în 1905. 

El a fost tăiat în mai multe pietre enorme, dintre care cele mai mari ornează sceptrul reginei Elisabetei a II-a a Marii şi coroana imperială, care se numără printre bijuteriile coroanei britanice ţinute în Turnul Londrei. 

Cel mai mare diamant descoperit în ultimul secol, cu o greutate de 1.111 carate, a fost extras în 2015 dintr-o mină din Botswana.

AGERPRES

×