Dinu Patriciu, preşedintele şi proprietarul grupului Rompetrol a văndut 75% din acţiuni către compania petrolieră Kazmunaigaz (vezi site-ul companiei) din Kazahstan contra sumei de 2,71 miliarde de dolari. Grupul Rompetrol a fost evaluat la 3,616 miliarde de dolari.
Cu cele 2,7 miliarde de dolari incasate de la compania din Kazahstan, Patriciu va trece astfel in fruntea clasamentului, inaintea lui Ion Ţiriac (creditat in noiembrie 2006 cu 1,2-1,5 miliarde dolari), Iosif Constantin Drăgan, Gigi Becali, Sorin Ovidiu Văntu, familiei Păunescu şi fraţilor Micula.
Anul trecut, Dinu Patriciu se număra şi printre cei nouă romăni care au intrat in Topul 100 al celor mai bogaţi est-europeni, intocmit de revista poloneză "Wprost", situăndu-se pe locul 76, cu o avere de 650 milioane de dolari. De asemenea, Patriciu ar putea intra şi in topul Forbes al celor mai bogaţi oameni ai planetei, in zona locului 270.
Compania petroliera kazahă apartine statului şi isi anunţase in urmă cu căteva luni intenţia de a intra pe piaţa europeană.
Kazmunaigaz are semnate joint vetnures atat cu gigantul rusesc al gazelor, Gazprom, cat si cu una dintre cele mai puternice companii petroliere din Rusia, Lukoil.
Presedintele kazah, Nursultan Nazarbaiev, este ultimul dintre liderii ex-sovietici care a acceptat independenta republicii pe care o conducea.
Kazahstanul este unul dintre partenerii traditionali si printre cei mai apropiati ai Rusiei. Cooperarea dintre cele doua state se concretizeaza, intre altele, dincolo de numeroasele business-uri comune, prin utilizarea cosmodromului de la Baikonur de catre statul rus pentru lansarea satelitilor si navelor spatiale proprii.
Patriciu declarase, la inceputul anului, că Rompetrol a primit mai multe oferte pentru vănzarea unui pachet de acţiuni, fără să precizeze numele investitorilor şi nici dimensiunea participaţiei.
Tranzacţia a fost perfectată după şapte luni de negocieri, consiliate de banca investiţii Morgan Stanley. Finalizarea acordului semnată in 24 august la Alma-Ata depinde de aprobarea Comisiei Europene şi a celorlalte autorităţi.
"Tranzacţia va aduce avantaje semnificative ambilor acţionari şi clienţilor firmei. Prin această achiziţie, una din cele mai mari din istoria KazMunaiGaz, firma kazahă işi dublează capacitatea de rafinare şi işi majorează reţeeua de retail in Europa, dobăndind 630 de benzinării in şapte ţări, din Georgia pănă in Franţa."
"Achiziţia participaţiei majoritare a TRG ne dă posibiliattea să intrăm pe pieţe importante de distribuţie in Europa, inclusiv Franţa, Romănia, Moldova şi Bulgaria, precum şi să utilizăm TRG ca platformă pentru o viitoare extindere. Compania işi va concentra activităţile pe pieţele in creştere din zona Mării Negre, Balcanilor şi Mediteranei. Tranzacţia crează un pod energetic intre resursele petroliere din Kazahstan şi cererea in creştere de produse rafinate in Europa Centrală, Europa de Est şi Europa Occidentală", a declarat preşedintele KazMunaiGaz JSC NC, Uzakbay Karabalin intr-un comunicat remis presei.
Rompetrol va fi administrată in comun de cei doi acţionari, firma kazahă urmănd să numească majoritatea membrilor consiliului de administraţie al Rompetrol.
Dinu Patriciu a declarat că va utiliza banii incasaţi pentru pachetul de 75% diin grupul Rompetrol, văndut firmei KazMunayGas in principal pentru finanţarea Fundaţiei Energie Vie, care acordă burse in străinătate.
Fundaţia va avea un fond de 100 de milioane de dolari pentru burse in străinătate.
De asemenea, o parte a Fondurilor va avea ca destinaţie fondul de investiţii Romania Moldova Development Fund, iar Patriciu va investi şi in grupul Rompetrol.
Grupul Rompetrol cuprinde circa 40 de companii, cu activităţi in 13 ţări. Printre activităţile de bază se regăsesc rafinare, explorare, distribuţie, servicii industriale, logistică, marketing, dar şi servicii de turism şi transport aerian.
The Rompetrol Group (TRG), inregistrat in Olanda, este deţinut de Rompetrol Holding Elveţia, firmă controlată de Patriciu.