UE face eforturi pentru reluarea cât mai rapidă a aprovizionării Europei cu gaz rusesc, lansând ieri la Bruxelles negocieri pentru a "smulge" un acord din partea Gazprom şi Naftogaz în privinţa observatorilor. La închiderea ediţiei, negocierile între cele două părţi continuau în avion, în drumul spre casă.
Comisia pentru afaceri externe a Parlamentului European (PE) s-a reunit, în paralel, într-o reuniune de criză, în cadrul căreia şefilor companiilor rusă Gazprom şi ucraineană Naftogaz, Aleksei Miller şi Oleg Dubina, li s-au solicitat explicaţii în legătură cu conflictul lor care a dus la sistarea livrărilor de gaze ruseşti către Europa. Criza energetică s-a extins ieri afectând 16 ţări europene. Preşedintele delegaţiei PE pentru relaţiile cu Ucraina, europarlamentarul român Adrian Severin, a calificat actuala criză drept "una politică şi care are nu numai consecinţe politice, dar şi scopuri politice". Întâlnirea programată anterior între şefii Naftogaz, Gazprom şi comisarul european al Energiei, Andris Piebalgs, a fost însă anulată din iniţiativa părţii ruse, după cum anunţa Interfax citând afirmaţiile lui Dubina. Chiar dacă întrevederea directă Miller – Dubina a fost anulată, cei doi vorbiseră în cursul nopţii, pentru prima oară de la 31 decembrie, "despre mijloacele de a pune capăt acestei crize". Dar nici un detaliu nu "a transpirat".
NEGOCIERI ÎN AER
Gazprom va relua livrările de gaze naturale către Europa după sosirea în Ucraina a unor reprezentanţi ai UE, care să monitorizeze tranzitul de gaze, a declarat ieri preşedintele grupului rus, Alexei Miller, citat de Reuters. Conducerile Gazprom şi Naftogaz, care vor călători la Moscova cu acelaşi avion, vor purta noi discuţii în timpul zborului, a adăugat oficialul rus în timpul unei conferinţe de presă la Bruxelles. "Vom zbura cu acelaşi avion. Acesta este motivul pentru care nu a fost nevoie să purtăm negocieri cu caracter special la Bruxelles", a spus Alexei Miller. "Este un obiectiv urgent. Trebuie să rezolvăm problema aceasta astăzi (joi – n.r.)", a spus el.
Ucraina va garanta tranzitul de gaz rusesc dacă Rusia va relua livrările către Europa, a declarat directorul companiei Naftogaz, Oleg Dubina. "Naftogaz garantează tranzitul de gaz rusesc pe teritoriul ucrainean, cu condiţia ca Rusia să reia livrările către consumatorii europeni şi să asigure funcţionarea sistemului de gazoducte", a spus Dubina, citat de purtătorul său de cuvânt, Valentin Zemlianski.
OBSERVATORII
Potrivit AFP care citează o sursă apropiată preşedinţiei cehe a UE, desfăşurarea observatorilor în mai multe staţii de pompare ruse şi ucrainene ar fi fost posibilă chiar de ieri, deoarece există deja un acord politic între Moscova şi Kiev. Alt oficial european a vorbit despre desfăşurarea observatorilor în două-trei zile. Şeful diplomaţiei poloneze, Radoslaw Sikorski, indicase încă de miercuri că ţara sa este gata să trimită observatori.
Totuşi, vicepremierul ceh însărcinat cu afaceri europene, Alexandr Vondra, a cărui ţară asigură preşedinţia UE, a afirmat, că "speră în mod rezonabil" că livrările de gaz rusesc spre Europa vor fi reluate. Dar nu a spus când. La închiderea ediţiei Ucraina şi Comisia Europeană au semnat un acord privind observatorii .
EUROPA, CONGELATĂ
Sute de mii de oameni din Balcani au rămas fără încălzire, în timp ce unele spitale şi numeroase fabrici au fost închise în urma amplificării impactului sistării de către Rusia a livrărilor de gaze care tranzitează Ucraina. Circa 100.000 de locuinţe din Bosnia au rămas în frig, alţi 80.000 de oameni din Novi Sad, al doilea oraş ca mărime din Serbia, nu mai primesc gaze, fiind afectate şi alte oraşe sârbeşti. Un spital din Serbia a fost închis, precum şi mai multe centre de sănătate. În Bulgaria, cel puţin 65.000 de locuinţe au rămas fără încălzire, iar unele magazine au anunţat că au epuizat stocurile de radiatoare electrice. Stocurile de radiatoare electrice s-au epuizat şi la Sarajevo, iar cererea pentru lemn şi cărbune a crescut de cinci ori. Companii din centrul şi estul Europei au fost nevoite să oprească operaţiunile. Serbia, Bosnia şi Macedonia, dependente de importurile de gaze din Rusia, au rămas fără rezerve. Ungaria a acceptat să împartă o parte din rezerve cu Serbia. Grecia şi Croaţia deţin stocuri pentru câteva săptămâni şi caută surse alternative de carburanţi.
Citește pe Antena3.ro