x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Dobânda BNR la minimul istoric

Dobânda BNR la minimul istoric

de Daniela Ivan    |    29 Mar 2010   •   00:00
Dobânda BNR la minimul istoric
Sursa foto: Bogdan Iuraşcu/Jurnalul Naţional

BNR a redus dobânda de politică monetară cu 0,5 puncte, la 6,5%, nivel minim istoric. Analiştii economici apreciază că decizia arată preocuparea băncii centrale pentru scăderea inflaţiei şi pentru aprecierea leului.



Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a decis reducerea, începând de azi, a dobânzii cheie de la 7% la 6,5% şi menţinerea ratelor pentru rezervele minime obligatorii la 15%, pentru lei şi la 25% pentru valută. Deşi dobânda de referinţă a ajuns la un minimum istoric, decizia a fost anticipată de majoritatea analiştilor economici. Aceştia au opinat că banca centrală va coborî dobânda de politică monetară cu 0,5 puncte, pentru a susţine redresarea economiei şi a creditării, dar şi pentru a tempera presiunile de apreciere asupra leului.

CU OCHII PE INFLAŢIE
Decizia arată că banca centrală se uită atent la procesele inflaţioniste pe care doreşte să le ţină sub control. "Analiza evoluţiei indicatorilor macroeconomici atestă reluarea procesului de dezinflaţie în condiţiile scăderii ratei anuale a inflaţiei de bază CORE2 ajustate (calculată prin eliminarea din indicele preţurilor de consum a preţurilor administrate, a celor volatile şi a preţurilor tutunului şi băuturilor alcoolice) şi activităţii aprecierii leului, precum şi existenţa unor semnale ale ameliorării în unele sectoare ale economiei naţionale în timp ce în alte sectore se menţin incertitudini", se arată în comunicatul băncii centrale.

În plus, BNR arată că datele statistice indică o uşoară atenuare a ritmului de scădere a consumului final, îmbunătăţirea performanţelor exporturilor şi menţinerea deficitului de cont curent la niveluri sustenabile. Pentru 2010, BNR ţinteşte o inflaţie de 3,5%, cu un interval de variaţie de plus/minus un punct procentual, şi estimează că rata anuală se va situa la 3,5%.

BNR are o misiune foarte grea, pe de o parte, să susţină aprecierea leului pentru a putea ajuta firmele şi populaţia care are împrumuturi la bănci, pe de altă parte, să nu lase moneda naţională să se întărească prea mult şi să falimenteze exportatorii. Analiştii economici spun că reducerea dobânzii cheie a fost luată şi pentru a frâna aprecierea leului.

DOBĂNDĂ DECUPLATĂ
Este greu de apreciat în ce măsură hotărârea BNR va duce la reducerea dobânzii la depozitele în lei, având în vedere că băncile se orientează după dobânzile interbancare, care s-au decuplat de la dobânda BNR. Şi reprezentanţii băncii centrale suusţin că dobânzile medii la depozitele şi creditele noi, deşi au consemnat scăderi evidente, rămân relativ ridicate comparativ cu nivelul ratei de politică monetară, cu toate că se observă îmbunătăţirea semnificativă a lichidităţii din sistemul bancar.

"Se remarcă îmbunătăţirea semnificativă a lichidităţii din sistemul bancar. Cu toate acestea, ratele medii ale dobânzilor la depozitele şi la creditele noi, deşi au consemnat evidente ajustări descendente, rămân relativ ridicate comparativ cu nivelul dobânzii de politică monetară", se arată în comunicatul detaliat, transmis de BNR după şedinţa de politică monetară a Consiliului de Administraţie.

×
Subiecte în articol: economic