x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie "Dobanda zero", ascunsa sub pres

"Dobanda zero", ascunsa sub pres

06 Ian 2005   •   00:00

ECONOMIC
Legea privind regimul juridic al contractelor de credit pentru consum a intrat ieri in vigoare. In prima zi de aplicare multe dintre magazine nu aveau afisat costul efectiv al creditarii. Comerciantii se plang ca nu au primit de la banci informatiile necesare. Desi amenzile sunt grele, institutiile abilitate stau in expectativa. Incepand de ieri, la obtinerea unui credit solicitantul trebuie sa primeasca informatii despre costul efectiv al creditarii. Desi risca amenzi de ordinul sutelor de milioane de lei, magazinele nu s-au grabit sa puna in practica legea.
GABRIEL PREDA

INFORMARE. Costul electrocasnicelor in rate nu va mai reprezenta nici o surpriza
Magazinele si bancile care vand bunuri in rate cu valori cuprinse intre 200 si 20.000 de euro trebuie sa aplice de ieri Legea 289/2004 privind regimul juridic al contractelor de credit pentru consum destinate persoanelor fizice. Daca pana acum magazinele si bancile afisau doar dobanda si comisionul, acum acestea sunt obligate sa afiseze si dobanda anuala efectiva (DAE) care contine inclusiv comisioanele si taxele suplimentare.

SONdAJ. Doar o parte din magazinele care vand produse in rate respectau ieri prevederile legii. La magazinul Flanco din centrul comercial Unirea, in jurul orei 12:30 vanzatorii intrasera in inventar. "De abia astazi am aflat de legea creditelor si am solicitat bancii sa ne trimita informatii despre dobanda efectiva", ne-a declarat unul dintre vanzatori. Tot in inventar intrasera si vanzatorii de la magazinul Gorenje.

Ora 13, aceeasi locatie, magazinele Altex si Cosmo. La birourile unde se acordau rate nu se afisase nici o dobanda anuala efectiva. "Situatia e oarecum normala deoarece noi trebuie sa primim DAE de la institutiile financiare care au intarziat sa o trimita" ne-a declarat Ruxandra Voda, directorul de comunicare al Altex. Mai constiincioase au fost birourile de rate ale magazinelor Sony, Panasonic si Domo, care afisau valoarea dobanzii anuale efective.

HYPERMARKET. La ora 15:00, aceeasi situatie la biroul de rate al magazinului Carrefuor, unde se afisau dobanda reala si comisionul. Angajatii centrului nu cunosteau faptul ca trebuie sa-i informeze pe consumatori despre dobanda anuala efectiva si au refuzat sa faca orice declaratii, indrumandu-ne catre biroul de presa al BRD. "Exista un soft instalat pe calculatoarele noastre din front office. Cine doreste sa afle costurile, o poate face. Incepand de azi in contractul de credit a intrat un formulat in plus care contine toate elementele creditului de consum de la durata creditului la comisioane, costul asigurarii pana la dobanda anuala efectiva. Inclusiv pe site exista calculatoare care afiseaza DAE", sustine biroul de presa al bancii.

TRANSPARENTA
Click pentru a mari imaginea
"Este vorba de transparenta costurilor unui imprumut, care sunt mai mari decat dobanda. La dobanda se adauga comisioane si alte cheltuieli, iar omul trebuie sa fie informat de la inceput cat are de platit exact pe luna si pe an"
Adrian Vasilescu, Consilierul guvernatorului BNR

.

CONTRACT
  • numele si adresele partilor contractante;
  • valoarea dobanzii anuale efective-DAE;
  • precizarea conditiilor in care poate fi modificata dobandai anuala efectiva. In cazul in care valoarea dobanzii anuale efective nu poate fi stabilita, consumatorul trebuie sa fie informat, prin contractul scris;
  • o lista cu valoarea, numarul si frecventa sau datele platilor pe care consumatorul trebuie sa le efectueze pentru rambursarea creditului, precum si pentru dobanda si alte costuri;
  • documentatia de credit specifica care este stabilita de catre creditor.
  • AMENZI
    Noua lege prevede amenzi cuprinse intre 100 si 250 milioane de lei pentru institutiile de credit care nu afiseaza dobanda reala sau care nu ofera informatii "reale si complete" pentru contractul de credit. De altfel, toate imprumuturile contractate care nu respecta prevederile noii legi sunt considerate nule de drept. Banca Nationala si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului sunt institutiile abilitate sa aplice aceasta lege. Pana acum magazinele au avut noroc. ANPC nu a efectuat ieri nici un control pentru a vedea modul in care se pune in practica noua reglementare. Pentru moment nici nu se cunoaste data de la care acestea vor incepe.

    .

    .

    ×
    Subiecte în articol: economic dobanda