x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Două din trei plăţi se fac cu banii jos. Numerarul e cea mai răspândită formă de plată în România

Două din trei plăţi se fac cu banii jos. Numerarul e cea mai răspândită formă de plată în România

de Daniela Ivan    |    22 Dec 2014   •   20:03
Două din trei plăţi se fac cu banii jos. Numerarul e cea mai răspândită formă de plată în România
Sursa foto: Victor Stroe

Numerarul este cea mai răspândită formă de plată în România, având în vedere că 80% dintre plăţile realizate de firmele mici şi mijlocii sunt "cu banii jos", faţă de 29% în Polonia, conform unui studiu realizat de Visa Europe.

Aproape jumătate dintre proprietarii de IMM-uri din România (47%) sunt constant preocupaţi de situaţia financiară a firmei şi vor să deţină controlul total al administrării afacerii, deşi nu se simt pregătiţi să ia decizii financiare complexe. De asemenea, studiul arată că peste 50% dintre IMM-uri întâmpină dificultăţi în gestionarea fluxului de numerar, iar aproape 60% consideră o provocare să ţină o evidenţă clară a finanţelor. "Din păcate, numai trei din zece IMM-uri spun că au un card business şi aproape o treime dintre manageri îşi folosesc cardurile personale pentru plăţile realizate pe firmă, ceea ce îngreunează evidenţa cheltuielilor şi pune presiune pe veniturile lor personale", a spus Cătălin Creţu, director subregional pentru România, Croaţia şi Slovenia al Visa Europe. Antreprenorii şi managerii de IMM-uri sunt prudenţi în accesarea unui credit bancar şi preferă să se bazeze pe propriile resurse. Totodată unul din doi antreprenori români sunt foarte precauţi în luarea deciziilor financiare sau stabilirea unei strategii complexe privind fluxul de numerar - situaţie similară cu cea din Germania (46%), însă sub nivelul înregistrat în Franţa (55%) sau Spania (60%).

Guvernul vrea să reducă cash-ul
Şi la nivelul cetăţenilor banii de pe card reprezintă doar o treime din consumul general, restul de două treimi fiind numerar în piaţă, situaţie care alimentează economia subterană. Guvernul a limitat plăţile în numerar între persoane fizice la 10.000 de lei pe zi, iar plafonul pentru plăţile în numerar pe care le pot face firmele către alte companii sau persoane fizice va fi redus la jumătate, de la 10.000 lei la 5.000 de lei.

×