x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie (P) Ducatul austriac Franz Iosif - O istorie de aur

(P) Ducatul austriac Franz Iosif - O istorie de aur

31 Iul 2024   •   17:16
(P) Ducatul austriac Franz Iosif - O istorie de aur
Sursa foto: Tavex

Ducatul austriac cu reprezentarea lui Franz Iosif este una dintre cele mai populare monede din România, dar și din întreaga Europa. Această monedă este cunoscută de toată lumea, iar mulți au moștenit-o prin generațiile din familiile lor.

Ducatul austriac, cu o puritate a aurului de 98,6% (23,66 karate) și o greutate de 3,49 grame, este un simbol al fostului etalon aur, când aurul era folosit ca mijloc de schimb și bancnotele de hârtie erau susținute de metalul galben.

Să vedem cum a ajuns ducatul Împăratului austriac la un asemenea nivel de prestigiu și ce valoare are astăzi.

Originea ducatului

Ducații originali au fost bătuți de Veneția secolului XIII, care era principala putere comercială a Europei medievale. Datorită poziției sale economice puternice, aceasta producea monedă de cea mai înaltă calitate.

Urmând exemplul Veneției, primii ducați din Austria au fost produși la începutul anului 1511, în timpul domniei regelui Maximilian I (care a domnit între 1508 și 1519), cunoscut și sub porecla „Ultimul cavaler”. 

Moneda de un ducat cântărește 3,49 grame și are o puritate a aurului de 98,6% sau 23,66 karate. Ducații prezentau întotdeauna conducătorul în exercițiu al Austriei. Ducații moderni, produși de la Monetăria Austriacă, sunt realizați în continuare cu aceiași parametri, chiar și 500 de ani mai târziu.

Un ducat pentru împărat

Pe măsură ce Imperiul Austro-Ungar creștea, la fel creștea și prestigiul conducătorilor săi. Prin intermediul banilor, conducătorii și-au proiectat puterea și prestigiul de-a lungul istoriei. Astfel, atunci când tânărul Franz Iosif a urcat pe tronul Imperiului, a fost necesar să se realizeze un ducat cu asemănarea sa.

În 1872, Monetăria Austriacă a schimbat motivul ducatului și a creat bine-cunoscutul ducat Franz Iosif, înfățișându-l pe Împăratul în vârstă de 42 de ani.

Pentru următorii 150 de ani, design-ul ducatului nu avea să se schimbe. Chiar și astăzi, Monetăria Austriacă produce ducatul în aceeași manieră. Sunt produse două denominări ale monedei de aur: moneda de aur de un ducat și moneda de aur de patru ducați, cunoscute sub numele de ducat mic și ducat mare.

În toate țările fostei monarhii austro-ungare, această monedă este larg cunoscută și este încă un cadou obișnuit pentru botezuri, nunți, absolviri și majorate.

 

Parametrii și prețul ducatului austriac

Ducatul austriac Franz Iosif, la fel ca toate celelalte monede de aur, este tratat ca aur de investiții, ceea ce îl diferențiază de alte forme de aur, cum ar fi bijuteriile. Aurul de investiții în România, precum și în alte țări europene, este scutit de TVA, ceea ce face din aceste monede de aur o adevărată investiție financiară.

Prețul aurului în ultimii 50 de ani a crescut cu peste 5600%. La începutul anilor 1970, prețul unui gram de aur era de aproximativ 1,2 dolari, în timp ce astăzi acest preț este de 75 de dolari. Aceasta înseamnă că un ducat de 3,49 grame costă astăzi aproximativ 1.300 de lei (la momentul redactării acestui articol).

Ducatul Franz Iosif este mai subțire de un milimetru, o caracteristică moștenită direct de la strămoșul său venețian medieval. Acest lucru îl face relativ dificil de falsificat, deoarece aurul este un metal greu, cu o densitate unică de 19,3 grame pe centimetru cub. Imitațiile sunt adesea mai groase decât originalul pentru a obține greutatea necesară.

Ducatul mic cântărește 3,49 grame, cu o puritate a aurului de 986 de miimi (23,66 karate), ceea ce înseamnă un conținut de 3,44 grame de aur pur.

Ducatul mare cântărește 13,96 grame și are, de asemenea, o puritate a aurului de 986 de miimi, ceea ce înseamnă un conținut de 13,77 grame de aur pur.

Indiferent de mărimea ducatului, aversul prezintă o imagine a împăratului Franz Iosif privind spre dreapta, cu o coroană de lauri pe cap. Textul din jurul său spune: „FRANC IOS I D G AUSTRIAE IMPERATOR” („Franz Iosif I, prin harul lui Dumnezeu, Împărat al Austriei”). Pe moneda de patru ducați, datorită suprafeței mai mari, bustul include umerii și pieptul suveranului.

Concluzie

Ducatul Franz Iosif a fost atât de răspândit și de popular la începutul secolului al XX-lea, încât producția sa nu a încetat nici atunci când nu a mai fost utilizat ca mijloc de plată în țara sa de origine și când Imperiul Austro-Ungar a devenit doar o amintire. Mai bine de un secol mai târziu, popularitatea și cererea pentru ducatul austriac continuă să crească.

Există multe motive pentru aceasta, inclusiv valoarea sa istorică imensă, calitatea sa superioară și performanța sa excepțională ca aur de investiții și mijloc de păstrare a puterii de cumpărare.

Acest lucru este evidențiat și de prevalența sa în Peninsula Balcanică, unde ducatul austriac este una dintre cele mai căutate monede de aur pentru investiții. Ducații au trecut testul istoriei și vor continua să fie un simbol al bogăției, prestigiului și stabilității.

×