x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Economia zonei euro evită recesiunea. Creștere în ultimul trimestru din 2022

Economia zonei euro evită recesiunea. Creștere în ultimul trimestru din 2022

de Redacția Jurnalul    |    31 Ian 2023   •   18:00
Economia zonei euro evită recesiunea. Creștere în ultimul trimestru din 2022
Sursa foto: Hepta

Zona euro a reușit să înregistreze o creștere în ultimele trei luni din 2022, reușind să evite recesiunea, chiar dacă costurile ridicate ale energiei, scăderea încrederii și majorarea ratelor dobânzilor au afectat puternic economia blocului monetar, scrie Reuters.

PIB-ul din zona euro a crescut cu 0,1% în trimestrul al patrulea, au arătat marți datele Eurostat, depășind așteptările unui sondaj Reuters care prevedea o scădere de 0,1%. Comparativ cu anul precedent, creșterea a fost de 1,9%, depășind cu puțin așteptările de 1,8%.

Dintre cele mai mari țări din zona euro, Germania și Italia au înregistrat rate de creștere negative pentru acest trimestru, dar Franța și Spania au înregistrat o expansiune, a adăugat Eurostat, pe baza unei estimări rapide care este supusă revizuirii.

Războiul din Ucraina s-a dovedit costisitor pentru zona euro, care acoperă acum pe 350 de milioane de persoane din 20 de țări, având în vedere dependența mare a unor membri de energia ieftină.

Prețurile în creștere ale petrolului și gazelor naturale au epuizat economiile și au frânat investițiile, forțând în același timp Banca Centrală Europeană să aplice creșteri fără precedent ale ratelor pentru a stopa inflația.

Dar economia a dat dovadă și de o rezistență neașteptată - la fel ca în timpul pandemiei COVID-19, când creșterea economică a depășit așteptările, deoarece întreprinderile s-au adaptat mai repede decât prevăzuseră factorii de decizie politică la noile circumstanțe.

Cifre mai recente, cum ar fi un indicator de încredere crucial sau cele mai recente date PMI, sugerează că este posibil ca creșterea să fi atins deja punctul minim și că este în curs o redresare lentă, ajutată de sprijinul generos al guvernului și de o iarnă blândă care a limitat cheltuielile cu energia.

Cu toate acestea, imaginea de ansamblu rămâne totuși slabă, cu o creștere slabă prognozată pentru 2023 din cauza unei scăderi mari a veniturilor reale și a creșterii bruște a ratelor dobânzilor.

×
Subiecte în articol: zona euro economie recesiune