x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie ECONOMIC/Stirile zilei - 7 august 2004

ECONOMIC/Stirile zilei - 7 august 2004

07 Aug 2004   •   00:00

Prabusire - Iukos, fara bani in conturi

Iukos nu mai detine fonduri in conturile bancare dupa ce executorii judecatoresti au confiscat joi 900 milioane dolari pentru acoperirea arieratelor fiscale. Grupul a indicat in mai multe randuri ca are nevoie de minimum 400 milioane dolari in conturile bancare rusesti pentru a-si finanta activitatile principale si, in special, exporturile, dar nu a dorit sa comenteze aceasta informatie. Dupa reinnoirea amenintarilor la adresa existentei Iukos si in urma unui incendiu la o importanta rafinarie din SUA, titeiul american s-a scumpit pana la 44,77 dolari/baril si titeiul Brent a atins 41,50 dolari/baril la Londra, ambele fiind niveluri-record de la introducerea contractelor futures pe titei.

Reducere - Dobanda de interventie, redusa

Consiliul de administratie al BNR a decis scaderea cu 0,75 puncte procentual a ratei dobanzii de interventie la 19,25% pe an, pentru a reflecta continuarea procesului de reducere a inflatiei. Institutia "va mentine conduita prudenta a politicii monetare in vederea asigurarii si in perspectiva a echilibrelor macroeconomice", se arata intr-un comunicat de presa. Dobanda de interventie reprezinta nivelul ratei platite de banca centrala pentru depozitele atrase de la banci in cadrul operatiunilor de politica monetara. BNR a mai redus, la 12 iulie, dobanda de interventie cu 0,75 puncte, dupa o scadere cu 0,5 puncte in luna iunie.

Consolidare - Tranzactie de 800.000 euro

Banca Transilvania si-a majorat, recent, participatia la capitalul social al BT Asigurari Transilvania cu 12 puncte, pana la 86,5%, in urma unei tranzactii evaluata la aproximativ 800.000 euro. In iunie, banca preluase 54,5% din societatea de asigurari pentru 3,6 milioane euro. Restul de 13,5% din capitalul social este in proprietatea unor persoane fizice straine (11%) si romane. BT Asigurari este membra a grupului financiar BT, alaturi de Banca Transilvania si societatile BT Leasing, BT Direct si BT Securities. Grupul a fost constituit la inceputul anului 2003. In luna iunie, o alta banca din Transilvania, Romexterra Targu-Mures, si-a majorat participatia la compania de asigurari Petroas, cu sediul in Cluj-Napoca. In prezent, institutia de credit detine 58% din capital, preluand participatia companiei Paneuro Trading.

×
Subiecte în articol: economic