x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Electrica se autodevoreaza

Electrica se autodevoreaza

15 Dec 2004   •   00:00

BUSINESS
Electrica isi pune problema existentei proprii, dupa ce toate cele opt filiale ale sale se vor fi privatizat. Reprezentantii companiei mizeaza totusi pe "alte linii de afaceri" si pe "oportunitati viitoare" neprecizate.
ADRIAN N. IONESCU

TRANSFORMARE. Gigantul distributiei de energie electrica va deveni o forma fara fond
Pe primele 9 luni Electrica SA a obtinut o cifra de afaceri consolidata de 61.791 miliarde lei (circa 1,5 miliarde euro), potrivit datelor transmise Mediafax. In termeni nominali, compania a vandut cu 27 miliarde mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut, dar cu un profit brut mai mic cu 39,6 miliarde lei. Societatea are de recuperat creante de 22.346 miliarde lei, dar trebuie sa plateasca datorii de 28.389 miliarde lei. Cata vreme Electrica SA Romania consolideaza in conturile proprii rezultatele celor opt filiale ale sale, care acopera piata, compania "mama" mai poate vorbi de venituri din distributia si furnizarea energiei electrice.

VIITORUL E APROAPE. Listarea la bursa a filialelor Transilvania Nord si Muntenia Nord este progamata in primavara si ar putea fi urmata curand de vanzarea lor. Pentru filiala cheie, Muntenia Sud, care acopera Bucurestiul si judetele Ilfov si Giurgiu, si-au manifestat deja interesul Enel (care urmeaza sa preia filialele Banat si Dobrogea tot pana in primavara), E.On (care negociaza pentru Moldova) si CEZ (Oltenia). Mai ramane filiala Transilvania Sud despre care nu se poate prognoza nimic.

VERSIUNEA SUMBRA. "Nu cred ca, dupa privatizarea tuturor filialelor sale, Electrica isi va mai gasi rostul", este de parere profesorul Aureliu Leca, de la Universitatea Politehnica Bucuresti. Leca a fost presedintele RENEL, gigantul care reunea, pana nu foarte demult, desi in secolul trecut, toate componentele sistemului energetic national. "Electrica are licenta de furnizor (de energie electrica - n.r.), putand detine in continuare un rol activ, direct, pe piata", se spune intr-un raspuns nesemnat primit de la cabinetul directorului general al companiei. "Electrica va ramane cu o pondere importanta a deciziei si va fi reprezentata substantial in consiliile de administratie ale filialelor privatizate", continua comunicatul.

ALTE LINII. In afara de electricitate "Electrica mai are si alte linii de afaceri", aflam de la cabinetul directorului sau general. "Pot exista in viitor investitii conexe sistemului energetic, astfel incat sa existe si consolidarea unor activitati la nivelul grupului Electrica", scrie mai departe in comunicat, fara sa se precizeze care sunt acele activitati. E greu de spus care sunt activitatile respective, din moment ce "aceasta evolutie poate fi previzionata numai luand in considerare viitoarele oportunitati de pe piata".

TELECOMUNICATII. E drept, s-a vorbit la un moment dat de posibilitatea intrarii grupului Electrica pe piata telecomunicatiilor, dar o data cu controlul filialelor compania mama va pierde si pe cel al infrastructurii, care ar fi putut sluji scopului respectiv. De fapt, marile magistrale apartin Transelectrica, care este, practic, neprivatizabila.
×
Subiecte în articol: economic electrica