x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Energie - Conectare la Europa prin Ungaria

Energie - Conectare la Europa prin Ungaria

24 Iun 2004   •   00:00

Numai Jocurile Olimpice de la Atena au determinat amanarea interconectarii Sistemului Energetic National (SEN) cu cel european prin linia Arad - Sandorfalva, potrivit directorului general al Transelectrica, Jean Constantinescu.

"In urma consultarilor cu partenerii din sistem, am considerat ca putem amana evenimentul pana in septembrie, pentru a evita riscul, desi foarte mic, al unor evenimente nedorite", a spus Constantinescu cu ocazia punerii in functiune a statiei de 400 KV Oradea Sud.

Transelectrica este membru cu drepturi depline al Uniunii pentru Coordonarea Transportului Energiei Electrice (UCTE), sub egida careia functioneaza sistemul energetic european. Fara acest statut nici nu s-ar fi putut vorbi despre incheierea Capitolului 14 - Energie privind aderarea la UE. Investitiile necesare pentru primirea in UCTE s-au cifrat la peste 150 milioane euro. Statia Oradea Sud va constitui nodul de plecare a celei de-a doua interconectari cu sistemul European pe linia Oradea - Nadab - Beckescsaba, si este prima investitie realizata la termen in energetica. Realizarea proiectului a costat 22,5 milioane euro, cu 1,8 milioane euro mai putin decat valoarea initiala a contractului la cheie incheiat la 13 noiembrie 2001 cu Siemens AG. Siemens a furnizat majoritatea echipamentelor, transformatoarele de masura sunt Passoni Villa (Spania), iar transformatorul de putere 400/110 kV de la Electroputere Craiova. Prin statia linia Arad - Nadab - Oradea se va crea o a doua ruta de alimentare cu energie electrica a nordului Transilvaniei, realizata acum doar pe ruta Sibiu - Iernut - Cluj. (Adrian N. Ionescu)

×
Subiecte în articol: economic